Am fost și voi fi un mare susținător al festivalurilor pentru că mi se pare cea mai tare experiență de libertate pe care o poți trăi. Iar faptul că România stă foarte bine de ani buni la capitolul ăsta, este o mare realizare pentru organizatorii nostri..

Anul trecut, una dintre marile dezamăgiri pe parcursul anului a fost anularea multor concerte și festivaluri, iar anul ăsta speram să recuperăm. Dar iată că și la un an de la declanșarea pandemiei globale, lucrurile nu par să revină la normal atât de repede cum am fi sperat. Ideea e că această tranziție pare să dureze și este necesar un efort comun pentru a acomoda noua normalitate cu vechea normalitate. Și aici intervine dilema mea. De ce marile festivaluri de la noi se grăbesc să vândă bilete și să anunțe artiști, însă nu oferă nici o informație cel puțin despre cum cred ei că se vor desfășura lucrurile în condițiile unor adunări mari de oameni, încă în context de pandemie.

Am înțeles cât de afectată este această industrie și am fost de la început de acord să o sprijin, având în vedere că am achiziționat bilete iar ei au niște pregătiri de făcut și niște furnizori de plătit. Însă nu sunt de acord cu politica de anul ăsta, adică de a comercializa din nou bilete fără a oferi o informație clară cu măsurile pe care le vor lua pentru a asigura desfășurarea în acele condiții de maximă siguranță sanitară despre care vorbește toată lumea. Și aici mă refer la următoarele posibile scenarii: limitarea numărului de participanți, restricționarea accesului pe baza certificatului de vaccinare, teste rapide la fiecare ieșire/intrare în perimetrul festivalului, masca obligatorie, iar de distanțare clar nu poate fi vorba. Înțeleg că se lucrează la aceste măsuri împreună cu autoritățile, dar este necesară o informare cât de cât orientativă.

Adică mă așteptam să ofere măcar o direcție în acest sens înainte de a pune biletele în vânzare, în condițiile în care suntem la doar câteva luni distanță, Europa se confruntă cu noi tulpini extrem de contagioase, procesul de vaccinare se desfășoară greoi iar autoritățile de la noi nu sunt capabile să ofere un program clar de vaccinare.

Mi-e tare teamă că în lipsa acestor informații, doar optimismul nu ne va aduce împreună nici în acest an.