Eram prin liceu, probabil clasa a 12-a, când am dat pe internet de acest video. Eram fascinat. Mașinile electrice păreau dintr-un viitor foarte îndepărtat și greu de atins. Fast forward Noiembrie 2023: am devenit posesor de Tesla. Ce-i drept Elon a renunțat la acea tehnologie de swamp battery, însă mașinile electrice sunt aici. Sunt în prezent si cu siguranță vor fi și în viitor.
Am început să cochetez cu ideea de mașină electrică cam de 4 ani de zile, de când ne gândeam să ne mutăm la casă. Mi-am imaginat ca ajung acasă, bag mașina la încărcat direct la panouri solare și voi optimiza și confortul și bugetul. Nu visam încă la Tesla, însă căutam și așteptam o mașină care sa aibă o autonomie de cel puțin 400 km dar să fie și prietenoasă cu bugetul. Tesla pe vremea aia încă nu venise oficial în România, deci nu exista vreun birou de vânzări, service și, evident, nici producător afiliat în programul Rabla. Iar prețurile săreau de 50k euro. Totuși stațiile de încărcare începeau ușor, ușor să se înmulțească.
După ce ne-am pus puțin ordine în viață, (casă, nuntă, etc.), a venit momentul să reluăm discuția despre mașină însă cu alte date ale problemei: Tesla avea deja reprezentanță și service în București, prețurile se apropiau de 30k euro (cu programul rabla) și incepeau sa fie din ce în ce mai vizibile pe străzile din România. Deja aveam în cercul de prieteni posesori de Tesla.
Trebuie să precizez de la început că, din pragmatism, am luat în calcul și alte mașini atât hibride cât și cu motor termic. Decizia finală am luat-o atunci când am primit oferta Hyundai pentru un Tucson plugin, cu un preț de 39.900 euro cu TVA și rabla, în condițiile în care Model 3 ajungea la aproximativ 32.000 euro (cu TVA și rabla).
Tot din pragmatism mi-am spus că într-un an de zile cât sunt obligat să țin mașina accesată prin programul cofinanțat de stat cu nu mai puțin de 10.500 euro, am timp să-mi fac o idee și în cel mai rău caz, să vând mașina fără o pierdere prea mare, ținând cont că devalorizarea în primul an ar trebui sa fie egală cu prima de la stat.
Despre procesul de achiziție am vorbit aici articol, așa că mergem direct la ziua în care am preluat mașina.
Deși am avut ceva emoții pentru că treceam la cutie automată (deși mai condusesem) și mai mult decât atât, vorbim de conducere tip one-pedal driving, plus cireașa de pe tort, lipsa manetei de semnalizare, toate emoțiile s-au spulberat în momentul în care m-am urcat la volan. Mașina se conduce extrem de ușor, pur si simplu ai impresia că ești pe un norișor, totul fiind foarte intuitiv, de la schimbarea modurilor Driving / Reverse și până la configurările legate de scaun, volan, lumini oglinzi etc.

Exteriorul
Să începem cu exteriorul. Și dacă tot am menționat de norișor, trebuie să specific că suspensia este foarte confortabilă, chiar dacă drumurile din București strică din plăcerea condusului acestei mașini.

Am mers pe culoarea albă (standard) din 2 motive: 1. pentru că mi imi place extrem de mult cum se vede în trafic, mi se pare că iese mult mai mult în evidență și 2, existau discuții cum că vopseaua este una foarte pretențioasă și cel mai indicat ar fi colantarea ei și în felul acesta, atunci când mă voi sătura de alb, o voi colanta în nuanța preferată fără să se vadă ciudat la interior.

Botul mașinii este unul mai agresiv, aducând un pic cu mașinile sport precum Bugatti sau Lamborghini. Spatele mașinii este și mai sport, cu noile stopuri care se ridică împreună cu haionul.
Sunt foarte curios să văd cum se va comporta la vară plafonul de sticlă a mașinii, pentru că cel de la modelul vechi se încingea destul de tare. Zvonurile spun că modelul actual ar avea atât geamuri laterale cât și plafon dublu. Vom vedea dacă va trebui aplicată sau nu și o folie termică la vară.

Interior
La interior senzația de automobil premium este prezentă prin materialele textile de pe bord și uși, pielea ecologică dar și prin aluminiul de pe consola care se închide complet. Scaunele sunt foarte confortabile, încălzite și ventilate.
Volanul are o forma destul de ergonomică, rotundă în partea superioară și mai plată în partea de jos, poziția la volan fiind una foarte comodă.

Deși nu este pe gustul tuturor, mie îmi place extrem de mult bordul minimalist, acum și fără manetele de semnalizare. Luminile ambientale sunt un deliciu, personalizabile in format RGB. Deși pare destul de puternică, în timpul mersului ea scade în intensitate pentru a nu deranja.

Ceea ce nu-mi place este torpedoul mult prea mic și extrem de gălăgios la închiderea magnetică. Compensează însă la capitolul spații de stocare în consolă, unde exista loc arhisuficient.
Tableta, cum era de așteptat se mișcă impecabil, până acum nu am întâmpinat probleme cu ea iar felul în care este structurat meniul îl face extrem de intuitiv pentru cineva deja familiarizat cu sistemul Apple.

Lipsa manetelor de semnalizare este într-adevăr o provocare, însă nu una peste care nu se poate trece. Butoanele pentru schimbarea direcției sunt acum în partea stângă a volanului și da, poate deveni problematic la ieșirea din sensul giratoriu când volanul este rotit spre stânga și butoanele ajung undeva în partea dreaptă. Dar credeți-mă că este doar o chestiune de obișnuință și durează 1-2 săptămâni.
Modurile PRND pot fi selectate, cum spuneam direct de pe tabletă cu un simplu swipe (ca pe social media) dar există și o serie de butoane fizice lângă oglinda retrovizoare, în cazul în care tableta devine unresponsive.

Pentru pasagerii din spate există un ecran ce are rol atât de entertainment (YouTube, Netflix, Disney) cât și pentru controlul climei.

Sistemul de sunet este unul dintre cele mai bune pe care le-am auzit. Există 9 boxe dispuse în toată mașina, un amplificator și un subwoofer pe față, iar pentru varianta long range sunt 17 boxe + 2 amplificatoare + 2 subwoofere. În testele pe care le-am făcut cu Mariciu, am observat că modelul meu (2024) are același nivel de calitate ca și modelul lui long range (2021).

Gadget pe roți
Ca un gadget-boy ce sunt, îmi place foarte tare felul în care pot să interacționez cu mașina prin intermediul aplicației, faptul că pot pre-condiționa mașina astfel încât, mai ales în sezonul rece, când mă urc în mașină aceasta este deja încălzită la temperatura dorită.


Frecvent mașina primește update-uri care îmbunătățesc sau repară anumite funcționalități. Și diversele opțiuni de customizare precum Sania lui Moș Crăciun sau modul Șemineu sunt ca niște jucării de oameni mari.
Merită menționate și jocurile și platformele de streaming (Youtube, Spotify sau Disney) ce au ca rol să te țină ocupat atunci când ai de așteptat la stațiile de încărcare.
Autonomie și costuri la drum lung
Pentru pasionații de cifre, am făcut o mică analiză a celor 2 drumuri lungi efectuate până acum în afara Bucureștiului, unul spre Corbeni (Curtea de Argeș) și unul către Mangalia.

De la București la Corbeni (178 km) am consumat 52% din baterie (29 kwh) cu un consum mediu de 16,6 kwh/100 km (căldura pornită, 22 grade interior, 6 grade exterior + ploaie).
De la Corbeni la București (177 km), am avut un consum de 50% din baterie (27,5 kwh), cu un consum mediu de 12,4 kwh/100 km în aproximativ aceleași condiții (22 grade interior, 10 grade exterior).
Costuri:
Încărcare Bucuresti: 85% (15-100%): 47kw x 0,72 (tarif Hidroelectrica) = 34 lei.
Încărcare Corbeni: 48-100% (27,5 kw x 0,8 (tarif plafonat Enel) = 22 lei. Și am ajuns la București cu jumătate din baterie.


De la București la Mangalia (268 km), am consumat 73% din baterie cu un consum mediu de 15,8 kwh/100 km (21 grade interior, 3 grade exterior).
Mangalia – Bucuresti – 270 km, consum 17,4 kwh/100 km (10 grade exterior, 20.5 grade interior)
Costuri:
Încărcare Bucuresti: 90% (51 kwh x 0,72 (tarif Hidroelectrica) = 36.5 lei.
Încărcare Mangalia:
Încărcare 1: 27 kwh (baterie 26-75%) timp de 40 min. la Enel-X Penny Mangalia – 74,49 lei.
Încărcare 2: 16 kwh (baterie 71-100%) timp de 30 min. la Enel-X Penny Mangalia – 44,8 lei. Am ajuns la București cu 12%.
Între cele 2 încărcări am mai încărcat acasă 9 kw pe care i-am consumat prin oraș. 9 kw * 0.8 lei (tarif plafonat Enel) = 7,2 lei.


Ce am concluzionat la cele 2 drumuri este că temperatura exterioară influențează consumul mai puțin decât mă așteptam, cel mai probabil pentru că temperaturile au fost peste 0 grade. Însă ceea ce mi se pare că influențează mai mult sunt relieful și fenomenele naturale pe care mașina trebuie sa le înfrunte (vânt, ploaie), însă ponderea lor este între 3-10% din autonomie)

Cu alte cuvinte, daca dedici maxim 5 minute pentru a verifica pe aplicația PlugShare ce puncte de încărcare există la destinația ta, nu prea avem de ce să vorbim despre range anxiety. Într-adevăr am fost dezamăgit de infrastructura de încărcare aproape inexistentă in sudul litoralului, majoritatea stațiilor fiind în parcările hotelurilor care, ați ghicit, sunt închise în afara sezonului estival.

De încheiere, dacă ai în plan să îți iei o Tesla, te încurajez să o faci. Dacă nu, îți recomand măcar un test-drive pentru experiența de conducere a unei mașini electrice. în ambele cazuri, poți folosi codul meu de referral pentru discount-uri.
PS: Am comparat împreună cu Mariciu noul și vechiul Model 3:
Procesul de achizitie aici: