Deși poate ar părea normal să fi folosit ghilimele în titlu, adevărul este că, din punct de vedere legal, noul gadget lansat astăzi de către chinezii de la DJI este încadrat, la fel ca și predecesorul său, la categoria jucării (nu necesită nici înmatriculare și nici autorizație de zbor).
Ceea ce înseamnă că poate fi cea mai performantă dronă “de oraș” de pe piață. Dar hai să vedem cât de puternică: Păi în primul rând, cea mai notabilă schimbare este cea de controller, Mini 2 primind OccuSync 2.0 – aceeași telecomandă cu care a fost “înzestrată” și Mavic Air 2 și din proprie experiență spun că diferența este majoră. Conexiunea este mult mai stabilă, fără interferențe și cu un semnal ce în spațiu rural, pe munte, a mers fără emoții până la 6 km. DJI se laudă chiar cu 10 km, însă probabil în condiții ideale.
Deși senzorul foto a rămas același (1/2.3 CMOS) capabil de fotografii de 12MP, Mini 2 va putea realiza acum poze și în format RAW ceea ce este extrem de util pentru prost procesare. Înregistrarea video se poate face acum la rezoluție 4K la 24/25/30 fps cu un bitrate de 100 Mbps. Odată cu filmarea 4K, drona primește și zoom digital de 4x.
Mini 2 se laudă și cu o rezistență mai mare în vânt puternic, cu rafale de 30-38 km/h. Aici aș vrea să mă conving cu ochii mei de acest lucru pentru că Spark ce cântărea 300 grame avea probleme la rafale de peste 20 km/h. Rămâne de văzut.
În rest, aceleași moduri automate: Dronie, Helix, Rocket, Circle și Boomerang, DAR a fost adăugat și modul Panorama – Sphere, 180° și Wide Angle. Sunt curios dacă va fi disponibil și modul hyperlapse despre care nu se spune nimic, dar care teoretic ar trebui să fie posibil datorită autonomiei de 31 minute.
În rest nimic nou, nimic inovativ, ci doar update-uri cu tehnologii deja disponibile la “frații” săi mai mari, însă în continuare gama Mini rămâne, în opinia mea, cea mai bună dronă pentru începători, o dronă foarte bună de oraș și cu ajutorul căreia să captezi imagini inedite fără griji.
Iată și o comparație între cele 2 generații de Mavic Air și Mavic Mini:
Nu pot să nu observ o simplificare în numele dronei, dacă prima generație s-a numit Mavic Mini, cea de-a doua se numește doar Mini 2. La fel ca și în cazul lui Osmo Pocket care a devenit Pocket 2.
Având o greutate de doar 249 grame, Mini 2 poate fi zburată aproape peste tot, în orice țară și orice oraș neprezentând nici un pericol real pentru nimeni. Totuși este bine să consultați legislația țărilor în care plănuiți să ajungeți și să vă asigurați că este permis zborul cu drona.
Mini 2 este deja disponibilă și poate fi comandată de la DronShop în cele două variante: pachet standard (drona și telecomandă) și pachetul Fly More Combo la prețul de 2.249 lei respectiv 2.899 lei.
PS: se pare că acumulatorii folosiți de Mini 2 sunt aceeași sau cel puțini compatibili cu Mini 1, ceea ce înseamnă că DJI au realizat un pic cam târziu, dar mai bine decât niciodată, că nu este chiar OK să schimbi de la an la an acumulatorii, mai ales pentru produse din aceeași gamă.