It’s a leap year” a stat scris pe prima pagina Apple în acest an în ideea în care gigantul american și-a propus să treacă la nivelul următor întreaga gamă de produse. Dacă iPad a primit chip-ul A14, iPhone-ul a primit 5G, aseară a venit rândul familiei Mac să primească cel mai nou procesor dezvoltat de Apple – Apple Silicon. Prima generație de chip-uri poartă denumirea de M1 (posibil de la Mac, nu știm sigur) iar Apple se laudă nu doar că a îmbunătățit performanțele ci și consumul de energie.

Încă de anul trecut Tim Cook a anunțat că urmează să treacă de la chipseturile Intel la cele “in-house” dezvoltate chiar de ei în primul rând pentru a rezolva problemele de compatibilitate între componente.

Ce aduce nou M1? Păi Apple zice că a integrat 8 nuclee GPU, 8 nuclee CPU și 16 nuclee Neural Engine capabile de 11 trilioane de operațiuni pe minut, toate într-un chip de numai 5 nanometrii. Neural Engine a demostrat deja pe celelalte procesoare că poate face o optimizare a consumului de energie a device-ului în funcție de scenariul de folosire așa că asta ar trebui să fie o mare îmbunătățire în performațele noilor Mac-uri. O schimbare majoră și de care sunt foarte curios cum va funcționa, este integrarea inclusiv a memorie RAM în acest procesor ceea ce va face aproape imposibila upgradarea individuală acestei componente. Sunt curios dacă există vreo metodă prin care Apple o poate face pe laptopul pe care deja l-ai achiziționat (contra-cost evident) sau singura variantă va fi să cumperi un alt device.

Odată cu acest pocesor, Apple lansează și un nou sistem de operare – Big Sur iar rolul acestuia va fi în special să optimizeze și să integreze capabilitățile noului procesor, cel mai mare impact fiind în randarea și procesarea foto-video dar și în producția muzicală. Craig Federighi, VP-ul pentru Software Engineering a arătat cum noul Macbook cu procesor M1 “se trezește” la viață aproape instant atunci când deschizi clapeta. Și asta nu din standby ci din deep sleep.

În materie de produse, aseară au fost (re)lansate 3 device-uri: Macbook Air, Macbook Pro și Mac Mini. Mac-urile sunt, pe bună dreptate, cele mai îndrăgite dispozitive de procesare, editare și creație dar și cele mai fotogenice, prezența lor în diferite cadre, de la emisiuni TV la acte artistice, devenind un fel de simbol al profesionalismului.

MACBOOK AIR

Noul Macbook Air promite o viteză de procesare de 3.5 ori mai mare și de 5 ori mai rapid pe partea grafică, asta ca și performanțe, dar și o autonomie ce poate ajunge până la 18 ore. Așadar Macbook Air se apropie foarte mult de Macbook Pro ca și performanțe, într-un design suplu cu un preț de pornire de 1.000 $.

MACBOOK PRO

Macbook Pro a primit și el noul procesor și promite performanțe incredibile: de 6 ori mai rapid pe partea grafică și de 3.5 ori pe CPU cu o autonomie de până la 20 de ore de utilizare de conținut video, ceea ce este WOW! Dar bineînțeles că va trebui să vedem cu ochii noștri și abia aștept să vad primele review-uri. În cadrul evenimentului de aseară, Apple a prezentat niște vagi comparații cu alte device-uri din piață, spunând că sunt de X ori fie mai rapide sau mai eficiente în consumul de energie, însă nu s-a precizat concret cu ce modele de pe piață e făcută comparația. De menționat faptul ca doar Macbook-ul de 13” a primit noul procesor, Macbook-ul de 16” fiind în continuare disponibil cu procesorul de la Intel. O tranziție completă a tuturor device-urilor familiei Mac va dura aproximativ 2 ani, conform Apple. Preț de pornire 1200$.

MAC MINI

Cel mai drăgălaș device de la Apple și spun asta datorită dimensiunilor extrem de reduse, device-ul “de birou” suportă acum un monitor extern 6K! (nu neapărat Apple) și promite o eficiență de consum de aproape 60%. Procesare de 3 ori mai rapidă și de 6 ori mai perfomant dpdv. grafic. Totul la 700$, cu 100$ mai puțin decât modelul precedent. Deci iată că Apple știe și să reducă și prețul, nu doar elementele din cutie 😄.

Dincolo de marketingul cu care Apple ne-a obișnuit în fiecare prezentare, a demnostrat că în cele mai multe din cazuri, perfomanțele prezentate sunt foarte aproape de realitate. Din păcate însă, în România produsele ajung la un preț considerabil mai mare și nu mai sunt atât de accesibile cum par în SUA. Dar eu sunt sigur că se vor bucura în continuare de același succes, poate chiar mai mare acum datorită optimizărilor de baterie mai ales.

Înregistrarea întregului eveniment de lansare de aseara este disponibil mai jos: