Exact cum era de așteptat, lucrurile gratis fie nu durează prea mult, fie au costuri ascunse. În cazul Google Photos se aplică prima variantă, astfel că serviciul de care ne-am bucurat toții, cei care avem și facem tone de poze zilnic, va fi limitat începând cu 1 Iunie 2021 pentru upload-urile în format HighQuality la 15GB.

Din fericire, toate upload-urile făcute până la data de 1 iunie nu vor fi contorizate, ci doar ce se va încărca după această dată. Google promite să pună la dispoziție și o serie de tool-uri prin care să poți identifica și curăța pozele neclare sau duplicate.

În prezent, Google Photos oferă spațiu nelimitat pentru toate pozele și video-urile încărcate în format High-Quality, adică de maxim 16MP pentru poze și maxim 1080p pentru video-uri. Google oferă compresia automată a acestora, dacă formatul este mai mare. Dacă optezi pentru încărcarea în format original, Google oferă gratuit doar 15GB. Dacă vrei mai mulot spațiu, ai la dispoziție câteva variante contra-cost:

Așadar, după 1 Iunie 2021, ambele formate vor fi limitate și deși nu sunt deloc bucuros să primesc această veste, oarecum înțeleg decizia. Conform Google, până în acest moment au fost încărcate peste 28 miliarde de poze iar asta implică niște costuri de stocare pe care compania încearcă probabil să le țină sub control.

Deci bucurați-vă de spațiul oferit gratuit până atunci și încercați să cautați alternative, în situația în care veți fi afectați de această decizie. Probabil unii au nevoie de câțiva ani să consume cei 15GB, alții de câteva săptămâni.