În primul eveniment de lansare Apple de anul acesta, Tim Cook a prezentat noile produse ce primesc cel mai așteptat upgrade și anume procesorul Apple Silicon M1.

iMac

iMac nu doar ca a primit noul procesor, dar a primit și un nou design, mai slim și mai…colorat. Exact, ca și în cazul celebrului Macintosh lansat în 1998 – iMac G3, noul dispozitiv desktop vine nu doar în tradiționalul Silver ci și în mai multe culori vibrante. Sper să nu mă înșel, însă cred că sunt chiar culorile LGBTQ+.

Dincolo de specificațiile tehnice și capabilitățile noului procesor M1, sunt alte câteva detalii care mi-au atras atenția.
Unul dintre ele ar fi Universal Clipboard, mai exact posibilitatea de a continua munca începută pe telefon pe Desktop și invers. Fie că începi să scrii un text, un articol sau explorezi o pagină web pe Safari, primești un apel sau vrei să trimiți ceva instant prin AirDrop, poți acum să muți instant activitatea de pe un device pe celălalt. Exact cum poți să o faci și între Macbook și iPhone.

Pentru că sunt puțin obsedat de cable management și nu îmi place să vă multe cabluri prin casă sau, și mai rău, pe birou, următorul accesoriu mi-a atras atenția pentru că rezolvă destul de elegant existența cablului de alimentare și a celui de internet. Adaptorul de priza pe care îl poți ține pe podea are acum și un port în care să legi cablul de internet, astfel încât, pe birou nu mai ajunge decât un singur cablu care va alimenta iMac-ul atât cu internet cât și cu energie electrică.

În rest, noul device de doar 11.5mm grosime vine cu un ecran 4.5K Retina, o cameră frontală de 1080p, 4 porturi thunderbolt iar tastatura vine pentru prima oară pentru cu iMac cu Touch ID .Acest lucru care mă face să cred că revenirea cititorului de amprente pe iPhone în viitorul apropiat este inevitabilă. Sistemul de sunet a fost și el îmbunătățit și vine cu opțiunea de separare a zgomotului de fundal accentuând vocea ta în timpul conferințelor. Se pare că și niveul de zgomot al cooler-ului este unul foarte redus, de doar 10db. Prețul de pornire fiind de doar 1299$.

iPad Pro

Gama de top a tabletelor Apple primește și ea o infuzie binemeritată de procesor M1 dar și o cameră frontală Ultra Wide de 12MP cu TrueDepth, capabilă de o o nouă funcție revoluționară numită Center Stage. Această funcție a fost creată probabil cu gândul la vloggeri pentru că folosește inteligența artificială pentru a detecta persoana din cadru și focusează pe ea, schimbă încadrarea dacă apare și o altă persoană în cadru și mărește unghiul, dar se și mișcă efectiv urmărind subiectul principal.

Ecranul este un superb Liquid Retina XDR display de 11 sau 12.9 inch cu un refresh rate de până la 120Hz, folosindu-se de ProMotion, pentru a se adapta la scenariul de utilizare. Pentru a obține o luminozitate excelentă, noul ecran folosește peste 10.000 de mini led-uri de 120 de ori mai mici decât cele de pe generațiile anterioare.

Pentru o conectivitate excelentă la internet, noul iPad Pro va avea suport 5G și standardul WiFi 6. Tot la capitolul conectivitare, portul thunderbolt va fi și el prezent deschizând o nouă eră pentru tabletele iPad. Practic, cu acest port și folosind accesoriile Magic Keyboard, Magic Mouse și chiar Apple Pencil, poți transforma rapid tableta într-un sistem desktop pentru un plus de productivitate.
Nu lipsește nici senzorul LiDAR alături de cele 2 camere Wide și Ultra Wide de 12 MP.

Tot în cadrul evenimentului de aseară, Apple a lansat și iPhone 12 într-o nouă culoare – Purple. Probabil că era oarecum inevitabil deoarece iPhone 11 pe această culoare a fost un succes uriaș, cererea fiind destul de mare, eu căutându-l câteva săptămâni bune pentru Delia.

AppleTV+ a fost și el relansat cu un procesor A12 Bionic capabil de rezoluții 4K High Frame Rate cu Dolby Atmos și Dolby Vision dar și cu funcția de Color Balance ce folosește senzorii din iPhone astfel încât calibrarea culorii să fie extrem de accurate.

Telecomanda cu funcția Siri integrată a primit un design nou și mai intuitiv. Din păcate, nu cred că serviciul va fi disponibil prea curând și în România.