Pasionat cum sunt de tehnologie, nu am putut să nu fiu săptămâna trecută cu ochii pe cel mai mare târg de tehnologie ce are loc anual în Las Vegas (și la care sper să și ajung în viața asta) – CES Consumer Electronics Show.

Am făcut o scurtă listă cu cele mai captivante inovații pe care le-am vazut atât la TV cât și în online, după cum urmează:

  1. Intel Horshoe Bend – Laptop-ul cu ecran pliabil care aduce tehnologia de pe telefoanele mobile, direct pe laptopuri. Trebuie să recunoaștem: ne plac ecranele mari. Și ne place să le avem și la îndemână. Și uite așa avem un produs 2 în 1: fie o tabletă de 17.3 inch, fie un laptop de 12.5 inch cu tastatură direct în ecran.

2. Toyota Woven City – Conceptul prezentat de gigantul constructor auto este mai degrabă un imens laborator unde se vor testa cele mai noi tehnologii de smart home, smart city, sau mai generic decât atât: smart life. De la gadgeturi pentru locuințe până la mijloace de transport și tehnologii pentru infrastructuri futuriste, toate vor fi testate aici de către locuitorii orașului: oameni de știință și angajați ai companiei.

3. Samsung Sero – Televizorul cu ecran rotativ – că tot vorbeam de ecrane mari, coreeni au speculat bine acest segmet de piață mai ales în contextul în care aplicațiile mobile în format portrait ce au acaparat social media sunt tot mai utilizate. Dacă zilele trecute citeam de apariția primului DSLR cu senzor de tip portrait dedicat în special influencerilor, iată că acum va fi și mai simplu să sincronizezi un telefon mobil și să urmărești video-urile în format 9:16 fără acele benzi negre care mănâncă din vizibilitate.

4. Hyundai S-A1 Air Taxi – Gigantul UBER s-a asociat cu producătorul corean pentru un mijloc de transport aerian capabil să transporte 4 pasageri cu până la de 290 km/h pe o distanță de aproximativ 95 km. Dacă inițial această mașină zburătoare va avea pilot, se dorește că în cele din urmă să devină autonomă (însă ma îndoiesc că vom vedea noi pe cer așa prea curând). Cert este că Uber se implică tot mai mult in construirea de vehicule electrice și/sau autonome.

5. Mecedes VISION AVTR – Exact cum se poate intui și din denumire, concept car-ul prezentat de gigantul german este inspirat din box office-ul regizat de James Cameron – Avatar. Chiar dacă nu zboară, automobilul este complet electric și promite să fie și prieten cu natura. Plină de leduri și tehnologie de ultima generație, mașina poate merge atât înainte și înapoi, cât și în lateral. Exact ca in film. Ah da, și are și solzi.

7. Smart Pillow – Perna inteligentă care își propune să salveze căsnicii prin repoziționarea capului în timpul somnului atunci când detectează că individul sforăie. Conform studiilor, sforăitul afectează serios relațiile în timp și poate conduce chiar la separarea cuplurilor. O soluție pare să fie acest dispozitiv care nu numai că te ajută în timpul somnului dar face și monitorizare și îți trimite dimineață statistici direct pe telefonul mobil.

7. NEON – prezentarea care pe mine m-a uimit și chiar dacă în sine este vorba doar de o animație, gradul de realism dar și de inteligență artificială implementată mă duce cu gândul la numeroase domenii în care aceste “neoane” și-ar putea face loc. De la traineri în diverse industrii sau sporturi, până la tablouri interactive sau chiar parteneri de viață. Gândiți-vă câte persoane și-ar putea trata depresia cu un astfel de companion. Dar dacă aceste device-uri vor deveni comerciale, sunt sigur că vei putea să îți cumperi (pe sume nu chiar modeste) o copie a lui Bradley Cooper sau Mila Kunis pe care să ți le pui în casă și să le programezi să facă ce vrei tu.