DJI, unul dintre principalii jucători de pe piața dronelor folosite în scop recreativ, dacă nu cel mai important, și-a îmbogățit astăzi portofoliul cu o nouă jucărie. Este vorba de Mavic Air 2 – o dronă care, așa cum îi spune și numele, vine ca un upgrade la drona lansată la începutul lui 2018 și care s-a bucurat de un uriaș succes în primul rând datorită portabilității dar și specificațiilor de top și greutății reduse (sub 500 grame).
Ce aduce Mavic Air 2? În primul rând schimbare de design față de prima versiune însă acest design nu este unul nou, ci unul care se regăsește și la frații mai mari Mavic 2 Pro și Zoom, dar și la sora mai mică – Mavic Mini.
Senzorul de pe cameră a primit și el un update fiind capabil acum să capteze fotografii de 48MP (față de 12MP la prima versiune), dar și să filmeze la 60fps în format 4K.
O funcție foarte tare pe care cei de la DJI au introduse și pe această dronă este cea de filmare în modul Hyperlapse la rezoluție 8K, funcție cu ajutorul cărei poți captura imagini în mișcare cu trecerea timpului.
Mavic Air 2 a primit și un senzor în partea de jos pentru a se putea ghida față de obstacolele de sub dronă, dar și o baterie mai bună (5200 mAh) care promite până la 34 de minute de zbor. Asta rămâne de văzut și de testat, pentru că, din păcate, nici cele 21 de minute promise la prima variantă nu știu dacă a reușit cineva vreodată să le atingă.
Stabilizarea este tot pe 3 axe iar un lucru care mă bucură este faptul că au păstrat un spațiu de stocare intern, fie el și doar de 8GB, însă foarte util atunci când uiți să faci curat pe card sau îl uiți pur și simplu în laptop.
Design-ul telecomenzii a fost și el modificat, iar dacă în trecut poziția telefonului era sub telecomandă, acum acesta va fi plasat deasupra.
Tehnologia OcuSync 2.0 garantează o transmisie la rezoluție 1080 HD pe o distanță de până la 10 km.
Altă schimbare majoră este greutatea noii drone care va fi 570 grame, însă deși inițial poate părea o veste proastă, legislația prezentă obligându-ne să înmatriculăm orice dronă de pe 500 grame, legislația UE urmează să fie modificată din luna iulie, iar noile directive vor avea 4 încadrări: sub 250 g, 251-900g, 901-4kg și 4-25kg, iar înregistrarea ar urma să se facă la nivel de operator (cel care manevrează drona) prin teste online pentru primele 2 categorii.
Prețul de pornire va fi de 799$, respectiv 988$ pentru pachetul Fly More Combo (cu 3 baterii, 6 perechi de elice, 1 set de filtre ND, Charging Hub, adaptor pentru baterii externe și geantă de umăr).
Aștept cu interes să văd cu ce preț va intra în magazinele din România.
Concluzia mea: Ca posesor de Mavic Air, până în momentul de față nu am simțit nevoia să fac un upgrade la o clasa superioară, de exemplu Mavic 2 (Pro sau Zoom) în primul rând datorită calității foarte bune oferite de Mavic Air, la un preț mult mai jos și cu o greutate care nu mă obliga să o înmatriculez. Acum că Mavic Air 2 vine cu îmbunătățiri pe partea de calitate, cred că prețul mă va ajuta să iau o hotărâre dacă voi face sau nu un upgrade. Cel mai probabil voi aștepta și intrarea în vigoare a noii legislații pentru a vedea ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a zbura o dronă de peste 500g.
Specificațiile complete ale noii drone sunt disponibile aici.