În toată nebunia asta în care ne aflăm deja de ceva vreme, nu am apucat să să vorbim despre lansările Apple din această săptămână. Fără prea mare tam-tam și ușor discret, miercuri 18 martie compania din Cupertino a făcut publice 2 modele noi, îmbunătățite de iPad Pro și Macbook Air.

Noul iPad a fost adus la zi și aliniat cu ultimul model de iPhone, împrumutând de la acesta cele 2 camere Wide și Ulta Wide, dar și un senzor nou pentru realitate augmentată – LIDAR. Acest senzor împrumutat de la automobilele autonome aflate în teste are rolul de a emite raze cu ajutorul cărora pot fi determinate formele și distanțele la care se află obiectele din jur. Așadar, aplicațiile ce inglobează realitatea augmentată vor fi acum și mai precise iar device-ul va fi de un real ajutor în special arhitecților și designerilor.

Procesorul este A12Z Bionic pe 64bit, deja mult mai puternic decât majoritatea laptopurilor peste medie, de pe piață, iar ca și autonomie, Apple promite până la 10 ore de utilizare navigând pe internet și vizionând filme. Despre display nu mai are rost să vorbim pentru ca va fi probabil unul dintre cele mai bune existente pe piață – Liquid Retina.

Mufa de încărcare este USB-C iar device-ul va fi disponibil în 2 variante 11 și 13 inch cu prețuri pornind de la 800, respectiv 1000 de euro / dolari în funcție de locația de unde va fi achiziționat și va ajunge până la 1650 de euro/dolari pentru varianta de 13 inch, cu 1TB spațiu de stocare și funcția cellular ce permite asocierea de date mobile.

Comparând cu un iPhone 11 Pro Max de 512MB, diferența este de doar 200 euro, însă cu tableta ai parte de o productivitate mult mai mare.

Însă pentru că am adus vorba de productivitate, ei bine Apple pregătește un accesoriu ce îl va face și mai eficient – o tastatură-husă cu sistem de prindere foarte bine gândit astfel încât va permite ajustarea unghiului ecranului. Va include, se pare, și un tracking pad spedial gândit și optimizat pentru iPad OS. Tastatura denumită Magic Keyboard nu este deocamdată disponibilă însă va avea un preâ de 300€.

Personal cred că aceasta va fi următoarea mea stație de lucru, asta când Sony Vaio pe care îl folosesc acum își va cere pensionarea și spun asta pentru că modelul pe care il folosesc acum este oarecum similar, fiind un hybrid de tabletă și laptop însă fără opțiunea de a detașa ecranul. Funcție care mi se pare foarte utilă atunci când pleci în concediu și vrei să îl folosești ca și tabletă dar vrei să faci și o editare rapidă foto sau video și ai nevoie de tastatură/mouse. Detali complete puteți găsi aici.

Despre Macbook Air, Apple spune că își va dubla performanțele având în componență un procesor Intel Core i7 cu până la 4 nuclee, sistem grafic de până la 80% mai performant și o capacitate de stocare de la 256GB și până la 2TB. Memoria va fi de până la 16GB la o frecvență de 3733MHz, tastatura va folosi același sistem ca și Magic Keyboard, iar sistemul de sunet și difuzoarele au fost îmbunătățite.

Noul Macbook Air vine si cu un senzor de amprentă (Touch ID) și mai securizat, folosind Apple T2 Security Chip ce va permite o autentificare mai sigură dar și utilizarea Apple Pay pentru cumpărăturile online, aceasta din urmă fiind cel mai probabil condiționată și de disponibilitatea acestei opțiuni pe platforma de shopping online folosită.

Apple susține și că materialele folosite provin 100% din aluminiu reciclat, reducând emisiile de carbon cu 47%.

Prețul nu este nici el mai prejos și pleacă de la 1000€ și poate ajunge până la 2050€.

Mai multe detalii despre Macbook Air aici.