Anul 2019 este cu siguranta anul trotinetelor electrice in Bucuresti si nu numai. 3 mari companii au intrat puternic pe piata in luna mai: Lime, Wolf–E si Flow iar cat de curand se pare ca si Bolt va intra pe piata din Romania cu flota lor de trotinete electrice (Bolt exista de mult timp in Europa ca serviciu de inchirere a trotinetelor, ca serviciu aditional al Taxify – insa de curand cele 2 branduri au fost contopite intr-una singura: Bolt).
Foarte la moda in marile capitale europene, iata ca si Romania se aliniază incet-incet acestui trend de incurajare a transportului alternativ si ecologic cu acest tip de trotinete (atentie: termenul folosit in strainatate este cel de scooter sau e-scooter, insa in cultura noastra exista clar o diferenta intre cei 2 termeni, scooter fiind acea “bicicleta cu motor” iar trotineta fiind definita conform DEX-ului: scândură dreptunghiulară montată pe două roți și articulată cu o bară perpendiculară pe ea, servind ca bară de direcție, și care se pune în mișcare prin împingerea cu un picior.
Asa ca eu le voi numi in continuare trotinete.
WOLF-E
Primul brand care a deschis acest drum a fost Wolf-E, un start-up romanesc nascut in Statele Unite avandul ca si co-fondator pe Ciprian Paltineanu (fost bancher de investiții pentru Unicredit, Lehman Brothers sau Credit Suisse).
Wolf-E a intrat pe piata cu o flota de 500 de vehicule in capitala, urmand sa se extinda si in Cluj cat de curand. In privinta securitatii, acestia au anuntat ca exista si un acord incheiat cu o firma de paza si protectie care se va ocupa de recuperarea trotinetelor “disparute” de pe radar (probabil ati auzit de problemele pe care Pegas le-a avut cu serviciul Ape Rider).
Acestea vor putea fi recunoscute datorita ghidonului albastru si siglei cu Lupul Dacic.
Tarif: 2 lei deblocarea + 0.5 lei / minut
Suma de 1 leu va fi debitata automat la inregistrarea contului pentru verificare.
Model: marcă proprie Wolf-E Ride
Autonomie: 25 km (cu bateria incarcata complet)
Descarca din AppStore sau Google Play
Fun-fact: Wolf citit invers este exact Flow 🙂
FLOW
Al 2-lea brand lansat, de aceasta data 100% romanesc este Flow (Designed in Clinceni ca sa il parafrazez pe Bogdan Enoiu, fondatorul al companiei).
Acestia au intrat pe piata cu circa 500 de trotinete in Bucuresti, urmand ca pana in luna iulie sa atinga pragul de 1000 iar spre sfarsitul anului aproape 3000 de trotinete electrice vor fi disponibile in Bucuresti, Cluj si Timisoara.
Acestia au anuntat ca vor monta aproximativ 320 de dock-uri in zonele aglomerate de birouri ale Bucurestiului, dar de asemenea, au incheiat si un parteneriat cu Primaria Bucuresti pentru montarea unor astfel de rasteluri la 18 statii de metrou si chiar si in unele parcuri.
Trotinetele Flow pot fi recunoscute datorita sticker-ului galben de pe ghidon.
Tarif: 2 lei deblocarea + 0.4 lei / minut
Model: Xiaomi Mi
Autonomie: 25-30 km (in functie de viteza de deplasare si de nivelul bateriei)
Descarca din AppStore sau Google Play
LIME
Ultimii, dar si cei mai renumiti la nivel mondial, sunt americanii de la Lime. Acestia au intrat puternic pe piata, chiar in urma cu cateva zile, dubland numarul de trotinete aflate in Bucuresti, introducand 1000 de bucati. Si acestia au anuntat un acord cu primaria capitalei pentru ca vehiculele lor sa fie amplasate la toate gurile de metrou, în zone adiacente parcărilor publice, în toate parcurile și grădinile publice, lângă majoritatea teatrelor, muzeelor, bibliotecilor, și în zonele de promenadă.
Trotinetele Lime au o caseta verde amplasata pe ghidon iar tarifele sunt un pic mai ridicate comparativ cu celelalte 2 companii, compensand insa printr-o ergonomie mai ridicata.
Ce este foarte interesant la serviciul Lime este activitatea de Juicer, adica de incarcare a trotinetelor, activitate pe care o poti realiza chiar tu. Da, ai auzit bine, poti lua de pe strada trotinete cu bacteria descarcata, le incarci, le lasi in locul indicat, iar Lime te plateste pentru asta. Din ce declara acestia, se poate ajunge la castiguri de aproximativ 600 lei (150 dolari) / luna, pentru o trotineta primind un minim de 10 lei, in functie de gradul de incarcare. Ideea mi se pare excelenta pentru student sau chiar un part-time job pentru ati mai rotunji un pic veniturile.
Tarif: 3 lei deblocarea + 0.6 lei/minut
Model: Segway-Ninebot ES2
Autonomie: 20 km (cu bateria incarcata complet)
Descarca din AppStore sau Google Play
La nivel mondial, Bird este cel mai puternic concurent al Lime, dar si Uber si Lyft isi pregatesc de ceva vreme intrarea pe aceasta piata.
Sunt foarte curios de cum va evolua concurenta pe plan local si ma bucura curajul brand-urilor romanesti pe care sper ca si autoritatile il vor sustine corespunzator.
Acest serviciu este foarte raspandit in capitalele europene si foarte popular in randul turistilor dar si al persoanelor care au de parcurs cativa km pana la birou sau pana acasa, distante pe care nu exista servicii de transport in comun (conceptual de first mile – last mile cum afirma cei de la Lime).
Avand in vedere ca Bucurestiul se afla la coada clasamentului privind viteza oficiala in trafic, de doar 19 km/h , aceste trotinete vor fi o alternativa foarte buna, desi din pacate sunt limitate la doar 24 km/h, conform legislatiei si normelor de siguranta.
In mod normal, aceasta concurenta destul de puterinca ar trebui sa duca in timp la amplasarea a cat mai multe statii de incarcare dar si la dezvoltarea infrastructurii de piste destinate bicicletelor si trotinetelor.
Pana una alta, luati-va casca si spor la strecurat prin trafic!
There is One comment
Super tare articolul. Am folososit si eu astazi Lime. Merita incercat.
Comments are closed.