Unul dintre puținele lucruri bune care s-au întamplat în ultimul an cu sistemul de transportul în comun bucureștean, trebuie să recunosc că este informatizarea și digitalizarea lui.
Astfel, cea mai nouă aplicație lansată de primărie la începutul acestei luni este BPay cu ajutorul cărei îți poți achiziționa bilete de călatorie, atât individuale cât și colective sau chiar abonamente. Aplicația a fost dezvoltată de Unicredit în colaborare cu Mastercard și este încă un pas spre aducerea în secolul 21 a acestui serviciu rămas mult în urmă. Era absolut necesară această alternativă de plată mai ales datorită lipsei multor gherete de vânzare a biletelor care au fost fie închise, fie lipsesc cu desăvârșire din puncte cheie ale capitalei (un exemplu este zona de birouri Pipera, unde pe bulevardul Dimitrie Pompeiu nu există nici macar un punct de vânzare).
Aplicația BPay vine în completarea celorlalte 2 aplicații lansate în pimavara anului trecut de către primarie, atât pentru transportul în comun cât și pentru parcări. Inițial au mai existat 2 aplicații Social Alert și Traffic Alert însă au fost retrase la scurt timp, din motive încă necunoscute.
![]() | ![]() |
Descarcă din AppStore Descarcă din Google Play | Descarcă din AppStore Descarcă din Google Play |
Info STB este aplicația prin care poți planifica o călătorie în funcție de locul în care te afli și destinația în care vrei să ajungi, însâ cea mai utilă funcție este aceea cu ajutorul cărei poți vedea în timp real poziția autobuzelor/tramvaielor și când vor ajunge ele în stație, folosind GPS-urile montate pe aceste vehicule.
Următorul pas, din punctul meu de vedere, ar fi integrarea acestei funcții și în Google Maps.
Descarcă InfoSTB din AppStore sau Google Play.

Parking București face exact ce te-ai aștepta: te ajută să găsești un loc de parcare și chiar să și plătești online tariful aferent.
Nu vreau să comentez prea mult din punct de vedere politic, însă știm cu toții (și aici mă refer la bucureșteni) că mai sunt foarte multe de făcut pentru îmbunătățirea calității și comfortului transportului public, însă mă bucur să văd că există și lucruri pozitive care se întâmplă și acum avem la îndemână câteva unele pentru a ne face viața (sau așteptarea) mai ușoară. Trebuie doar să le și folosim.