Lansată deja de câteva luni, cumva această mică bestie mi-a intrat în atenție abia acum, când a devenit disponibilă și la noi. Produsă de compania cea are în portofoliu una dintre cele mai apreciate camere 360 de pe piață, Insta360 Go, contrar numelui, nu este o camera 360° ci una 180°, însă cu siguranță cel mai mic disozitiv video cu stabilizare. Privind specificațiile și funcționalitățile, aș îndrăzni să spun că este o combinație între GoPro și căștile Airpods. De ce? Pentru că are stabilizare de tip FlowState dar și design-ul minimalist, controlul prin gesturi și finețea căștilor lansate de Apple. Apropo, coincidență sau nu, camera poate fi achiziționată și de pe site-ul companiei din Cupertino, ea fiind un foarte bun accesoriu extern pentru telefonul tău. Unde mai pui ca are o greutate de numai 20g.
în pachet se gasesc foarte multe accesorii, de la monopied și până la sistemul magnetic de prindere direct pe tricou dar și pandantivul ce îl transformă într-un accesoriu de purtat la gât și care să capteze momentele cele mai interesante din vacanța ta. O altă caracteristică împrumutată de la Airpods este sistemul de încărcare, camera venind intr-o cutiuță magnetică ce servește și ca baterie externă ce o încarcă atunci când nu o folosești.
Legat de autonomie, producătorii susțin că o singură încărcare poate ajunge pentru o oră de filmare iar dacă o depozitezi în cutia de încărcare atunci când nu o folosești, îți poate ajunge chiar și o zi întreagă. Însă aici te lovești de capacitatea internă de stocare, aceasta fiind de numai 8GB. Însă partea tare este că, în timp ce se încarcă, pozele se transferă automat în telefonul tău.
Din punct de vedere al calității, Insta360 Go poate filma la rezoluție Full HD (1920×1080 px) la 25fps sau 100 fps (Slow Motion) la o rezoluție de 1600x900px. Pozele sunt capatate la o rezoluție de 2560×1920 px.
O limitare puțin controversată este lungimea clipurilor, aceasta fiind de numai 15 sau 30 de secunde maxim. Însă pentru niște story-uri rapide pentru a fi încarcate pe conturile de social media, este mai mult decât suficient. Înteleg că după un update de firmware, se pot stoca acum și 60 de secunde de filmare continuă.
Aplicația mobilă este un alt punct forte, deoarece te ajută să filmezi și să compui story-uri cât mai creative și chiar îți pune la dispoziție și o serie template-uri, exact ca la Osmo Pocket de la DJI. Insta360 și-a făcut deja un renume pe parte de software, reușind să dea puțin de pământ cu GoPro al cărui fan rămân, însă recunosc că pe parte de editare pe mobil sau pe laptop, mai au puțin de inovat.
Ca și concluzie, după cum spuneam, abia aștept să pun mana pe acest gadget însă mai mult din curiozitatea de a vedea cu adevarat de ce este capabilă această cameră de buzunar și de portabilitatea pe care ți-o oferă, dar nu cred că își va găsi loc în trusa mea unde Osmo Pocket are locul său de cinste în materie de cameră foto-video portabilă, cu stabilizare.
Insta360 Go este disponibilă și la f64, EMAG și Vexio.