Anul 2020 va fi cu siguranță anul în care va apărea noua consolă multimedia de la Sony. Cel puțin așa susțin japonezii care au făcut și publice săptămâna trecută noi imagini și detalii despre produs.

În primul rând design-ul atât al cutiei cât și al controller-ului este unul foarte futurist, de culoare albă cu margini rotunjite și cu led-uri albastre ce îî asigură un luminat ambiental interesant.

Din primele imagini, noul PlayStation pare să fie mai mare decât predecesorul său, însă se pare că vor exista 2 variante, una cu cititor Blue-Ray Ultra HD și una fără, denumită Digital Edition. Așă că este posibil ca varianta fără unitate optică să aibă dimensiuni mai reduse.

Ambele variante vor avea aceași configurație hardware, una impresionantă, în opinia mea, însă era de așteptat pentru că, atunci când faci o astfel de investiție vrei să te bucuri la maxim de jocurile pe care urmează să le achiziționezi.

CPU x86-64-AMD Ryzen™ “Zen 2”
8 Cores / 16 Threads
Variable frequency, up to 3.5 GHz
GPU AMD Radeon™ RDNA 2-based graphics engine
Ray Tracing Acceleration
Variable frequency, up to 2.23 GHz (10.3 TFLOPS)
System Memory GDDR6 16GB
448GB/s Bandwidth
SSD 825GB
5.5GB/s Read Bandwidth (Raw)
PS5 Game Disc Ultra HD Blu-ray™, up to 100GB/disc
Video Out Support of 4K 120Hz TVs, 8K TVs, VRR (specified by HDMI ver.2.1)
Audio “Tempest” 3D AudioTech

Nu este încă foarte clar cu ce accesorii se va vinde varianta standard, însă tot săptămâna trecută Sony a arătat câteva imagini și cu o parte dintre acestea.

  • telecomandă Media Remote
  • căștile Pulse 3D Wireless
  • webcam HD
  • stand pentru încărcarea simultană a două controllere

În ceea ce privește prețul, există momentan doar zvonuri în jurul a 450-500 € și nici data lansării nu este deocamdată bătută în cuie dar se pare că nici unul dintre acestea nu au fost afectate de criza Covid-19: „Suntem mulțumiți de linia de producție, vom lansa produsul anul acesta și vom distribui la nivel global.”- Jim Ryan, CEO-ul PlayStation pentru BBC.

Odată cu lansarea consolei, vor deveni disponibile și o serie de jocuri exclusiv create pentru Sony PlayStation 5 iar pe canalul de youtube al PS au apărut deja și câteva trailere: