Detaliam în articolul precedent despre cum a început povestea Home 2.0 – casaKLN iar proiectul a fost gândit de la bun început ca un upgrade la întregul stil de viata, nu doar un acoperiș mai mare deasupra capului, având posibilitatea de a proiecta de la 0 casa și funcționalitățile ei.
Prizele și întrerupătoarele – lumină cât ai zice: “Hey Google, turn on the lights!”
După cum spuneam, este foarte important să stabilești de la bun început amplasamentul principalilor consumatori electrici din casă. Dacă cei de la bucătărie sunt obligatorii, mai ales din perspectiva proiectării mobilei de bucătărie, poate la fel de importante sunt și prizele de la centrală, camerele de supraveghere, chiar și de la noptieră.
Pentru că am vrut un control de la distanță, am optat pentru întrerupătoarele inteligente compatibile Smart Life, însă pentru ca acestea să comunice în permanență cu hub-ul Wi-Fi, a fost nevoie de trasarea de la bun început a firului null și în întrerupător. În felul acesta, întregul sistem de lumini al casei este controlabil direct din aplicația Smart Life. Practic, de-aici am pornit cu multe alte device-uri compatibile Smart Life, cum ar fi prizele cu monitorizare de consum, instalate pe toti consumatorii mari din casă, termostatul ambiental al centralei, soneria inteligentă, o parte dintre camerele interne de supraveghere și o parte din becurile LED RGB.
Pentru partea electrică externă, iluminat stradal, ambiental și inclusiv pompa de apă ce deservește sistemul de irigație am optat pentru releele inteligente de la Sonoff.
Pentru că am ales un sistem de încălzire hibrid (pardoseală + calorifere), am montat pe calorifere capete termostatice de la Meross ce pot fi controlate atât din propria aplicație cât și direct din capetele dotate cu touch screen.
Pentru a facilita controlul vocal al acestor device-uri, chiar și atunci când nu avem telefonul mobil în preajmă, am completat funcționalitățile smart cu o tabletă Google Nest Hub.
Curățenie bazată pe AI sau cum a devenit cool ca bărbat să fii femeia în casă
Pentru că sunt un fan al electrocasnicelor Samsung (nu și al telefoanelor), am mers pe duo-ul format din mașină de spălat rufe de 9 kg cu Motor Digital Inverter, Eco Bubble, AI Control și Drum Clean și uscătorul de 8 Kg cu pompă de căldură, cu același AI Control, astfel încât cele două aparate comunică între ele pentru a pre-seta programele. Cu alte cuvinte, uscătorul știe dinainte ce program de uscare să folosească în funcție de hainele spălate. Evident că ambele au WiFi iar asta ajută mai ales la optimizarea programelor de spălare în funcție de materiale, culori și gradul de murdărie. Partea funny, nu neaparat utilă aș zice, este că, dacă ai și un televizor Samsung, acesta va afișa un mesaj chiar pe ecran atunci când mașina este gata.
Mașina de spălat vase beneficiază și ea, evident de WiFi și, la fel ca și mașina de spălat rufe, această funcție permite ajustarea consumului de apă, curent și detergent în funcție de câțiva parametri pe care îi poți selecta direct din aplicația Home Connect by Bosch.
Roborock-ul și-a câștigat și el locul de onoare în galeria articolelor de curățenie, iar funcția de salvare a hărților pe etaje diferite ne-a salvat mult timp și de multe bătăi de cap în materie de întreținere a curățeniei.
Uite WiFi-ul, nu e WiFi-ul
Pentru controlul altor dispozitive ce nu au funcția WiFi nativă am folosit hub-ul de la Orvibo, un device ce acționează exact ca o telecomandă universală cu infraroșu. Cu ajutorul ei, de exemplu, poate fi pornit din telefon sau prin comandă vocală televizorul a cărui funcție WiFi nu funcționează dacă acesta este închis.
Un alt dispozitiv pe care l-am descoperit încercând să suplinesc lipsa modulului WiFi de pe centrală, este Switchbot-ul. Așa cum îi spune și numele, el nu este nimic altceva decât un “apăsător de buton”. Și de aici, limita e cerul sau o imaginație prea săracă. Unii oameni folosesc acest dispozitiv inclusiv să tragă apa la toaleta, direct din telefon. Eu i-am dat o utilitate mai rudimentară, și anume funcția de a reseta centrala atunci când aceasta intră în eroare din cauza fluctuaților de gaz.
CCTV
Pe partea de securitate, sistemul de supraveghere a fost furnizat și instalat de Libra Security și se bazează pe camerele HikVision care nu mai au nevoie de nici un fel de prezentare.
Pentru ca toate aceste dispozitive să funcționeze fără “sughițuri”, am folosit sistemul de routere Deco Mesh de la TP-Link ce funcționează pe bandă gigabit.
Apă bei, apă ești!
Nu în ultimul rând, pentru că vorbeam la început de confort, apa de consum este purificată printr-un sistem de filtrare cu 6 stadii, cu osmoză inversă și remineralizare, furnizate de filtro.ro. În felul acesta am scăpat de căratul bax-urilor de apă dar și de abonamentele exorbitante. Dar în special sperăm să contribuim la reducerea pet-urilor ce ne asfixiază deja planeta.
Pentru a avea o adevărată casă inteligentă este nevoie de multă planificare și investiții ce nu se opresc doar la cele menționate mai sus, însă dacă reușești să creezi un ambient confortabil și să mai faci și economie, eu zic că merită orice minut și orice leu investit. Iar de la a avea o casă inteligentă la a avea o casă pasivă și sustenabilă, mai sunt doar câțiva pași.
Dacă este de interes, voi reveni și cu un articol dedicat grădinii, lecții învățate în primii 2 ani de grădinărit și evident, tehnologii de smart gardening. Îmi puteți spune în comentarii.