Cota de piață a automobilelor electrice din România a ajuns anul trecut la 23% conform Adevărul, iar anul 2023 a fost unul excepțional pentru vânzările Tesla pe piața locală: aproximativ 3000 de vehicule vândute (2903 până în Noiembrie, conform APIA).

La acest lucru au contribuit bineînțeles, programele RABLA dar și investițiile tot mai mari pe care producătorul american le-a făcut prin dezvoltarea showroom-ului de pe Splaiul Independenței, deschiderea primului service, dar și dezvoltarea rețelei de superchargere.

Finalul de an a adus chiar și o scădere a tarifului pe kw la 1,89 lei de la 2,25 lei în București, dar și o deschidere a stațiilor și către vehiculele non-Tesla.

În fiecare trimestru, pe site-ul oficial Tesla există o competiție în cadrul căreia publicul poate vota în ce orașe să fie construite următoarele stații de încarcare super rapide, iar primele 5 clasate vor intra automat în programul de extindere al rețelei.

Dacă în Q3 marele câștigător a fost Brașovul, în Q4, România a avut 3 orașe clasate în top 5: Bacău, Deva și Iași. Deja locațiile apar pe harta cu termen de deschidere în 2025-2026.

Este interesant că sesiunea de vot a fost disponibilă world-wide iar locațiile câștigătoare sunt câte 5 de pe fiecare continent. Iar pentru Europa marile câștigătoare au fost România (3 locații) și Ungaria (2 locații). La noi în țară există deja stații în București (2), Cluj, Constanța, Timișoara, Pitești, Sibiu și Craiova.

Dar, dacă ne uităm pe harta stațiilor deja existente, putem înțelege ușor cum a fost posibil: partea de vest a Europei este deja extrem de bine dezvoltată, iar apetitul pentru mașini electrice încă este la început la noi. Investițiile în infrastructura de încărcare ajută evident la creșterea acestui apetit iar tranziția către energie sustenabilă devine din ce în ce mai ușor de atins.

Votarea următoarelor stații se poate face aici.