Chiar dacă de la modelul Fusion nu am mai fost foarte atent la lansările GoPro, rămân un fan al acestei companii care a revoluționat o întregă industrie și care a fost copiată la o scară atât de mare.

Având în vedere că înainte de GoPro Fusion, am avut modelul Hero 3 Black, uitându-mă acum la versiunea 9 nu pot să nu fiu surprins de cât de multe s-au schimbat. Și aici mă refer în special la cele 2 ecrane existente acum pe cameră, pentru că Hero 9 beneficiază și de cameră frontală față de predecesorul său, în condițiile în care Hero 3 nu avea nici măcar una. Deși nu este una foarte performantă, ea ajută destul de mult la încadrare, în special pentru vlogging, însă în ceea ce privește live-preview, aceasta are undeva între 3 și 5 fps, dar care nu afectează calitatea înregistrării. Ecranul este color și este de 1,4” .

Rezoluția a fost și ea extinsă la 5k 30 FPS, nu că ar face o mare diferență, dar atunci când editezi un video te poate ajuta să obții un nivel mai bun al detaliilor.

Hero 3 nu avea nici un pic de stabilizare, însă pe modelul 9 a ajuns la Hypersmooth 3.0 și este de-a dreptul incredibil ce minuni poate face această funcție. Și mai mult decât atât, Hero 9 are acum și funcția de reglare a liniei orizontului, astfel încât intervine și menține imaginea fixă atunci când nu este încadrat corect.

Din punct de vedere al senzorului foto, acesta are acum 23.6 MP ceea ce e un improvement mare față de generațiile anterioare.

Bateria a beneficiat de un upgrade important, aproximativ 30% mai multă autonomie conform GoPro, datorită capacității de 1.700 mAh, dar acest lucru depinde foarte mult și de rezoluția la care este folosită.

O altă caracteristică ce mi se pare extrem de utilă este lentila interschimbabilă. Fie ca ai zgariat-o pe cea standard, fie ca vrei sa faci un upgrade la lentila Max Lens Mod ce aduce un unghi de 155˚ GoPro deshide o nouă cale pentru letilele produse de terți.

Imi place enorm și funcția de Time Warp 3.0 ce îți permite acum să faci un timelapse în mișcare dar foarte stabilizat, dar și să încetinești viteza pentru a putea face o scurta prezentare și apoi poți relua timelapse-ul. Pentru funcția de TimeLapse ai la dispoziție o viteză de 240 fps, la fel ca și pe iPhone 11.

HindSight este o altă inovație care te ajută să captezi un moment chiar și cu 30 de secunde înainte de a apăsa pe buton. Nu înțeleg exact cum funcționează dar pare să fie un buffer de înregistrare continuă timp de 30 de secunde și care la un moment dat poate fi de mare ajutor, în caz ca nu ai prins de la bun început momentul dorit.

Din testele pe care le-am vazut pe net, device-ul pare să funcționeze foarte bine și la temperaturi exteme, cum ar fi –18˚, ideal pentru ski sau snowboarding.

Așa cum obișnuiește de câteva generații, noul GoPro vine cu sistemul de prindere gata integrat, nefiind nevoie de nici o carcasă suplimentară chiar și în cazul scufundărilor de până la 10m.

Ar fi fost interesant ca și design dacă gadgetu-ul ar fi avut acest degrade de culori turquise-magenta așa cum apare în clipul și pozele de prezentare, însă așa cum îi spune și denumirea GoPro Hero 9 este BLACK.

Prețul de pornire este de de 380 euro dacă optezi și pentru un abonament de 1 an la serviciul lor de cloud, sau 480 euro fară serviciul cloud, respectiv 430 euro (530 euro) pentru pachetul Bundle ce conține un mâner plutitor, o clemă de prindere și o baterie suplimentară. Indiferent de pachetul ales, device-ul se comercializează și cu un card de 32GB. Mai multe detalii aici.