Deși un pic cam tarziu, în opinia mea, giganții Google și Facebook au lansat săptămâna trecută propriile instrumente pentru întâlniri online. Spun cam târziu pentru că au trecut 2 luni de la începutul carantinei globale, iar omenirea începe să își reia ușor cursul vieții. Și chiar dacă va mai dura ceva timp până vom putea spune că am reintrat în normal, în memoria umană cred că va rămâne pentru totdeauna platforma care le-a fost aproape oamenilor încă de la început – Zoom. Dar asta nu înseamnă nicidecum că aceste două noi tool-uri nu vor avea succes. Nicidecum. Pentru că ambele se bazează pe un aspect foate important: integrarea serviciilor.

Despre Zoom am scris aici, iar acum hai să luam pe rând cele două nou-venite:

Facebook Rooms

Rooms are toate premisele să devină, din anumite puncte de vedere, un Zoom killer (la fel cum a fost și Facebook Messenger pentru Yahoo! Messenger). Și asta pentru că lumea petrece (încă) foarte mult timp pe Facebook, iar posibilitatea de a iniția o întâlnire virtuală este doar la un click distanță, fără alte programe instalate.

În linii mari, diferența dintre Rooms și Video Call este că inițierea nu se mai face prin apel direct către celelalte persoane, ci prin deschiderea unei ședințe (Room) de către o persoană, care poate partaja apoi cu celelalte persoane adresa întâlnirii (link-ul), iar accesul se face individual. Practic, în loc să suni o persoană sau un grup de prieteni, inițiezi o întâlnire, le transmiți codul întalnirii și apoi fiecare intră când și cum are chef.

Inițierea se face direct din aplicatia mobila Facebook Messenger sau din browser.

După ce meeting-ul a început, copiezi link-ul aferent și îl distribui a celor prieteni pe care îi dorești în ședință. Aici nu am înțeles de ce nu există opțiunea de selecție a persoanelor direct din lista de prieteni și trebuie să îl distribui manual, dar probabil va deveni și această opțiune disponibilă într-un update ulterior. La orice meeting pot participa doar cei cărora le-ai partajat codul, indiferent dacă dețin un cont de facebook și dacă îți sunt prieteni sau nu. De asemenea, ai opțiunea de a închide ședința atunci când dorești, iar presoanele care nu au intrat până în acel moment, nu vor mai avea acces. Ca și extraopțiuni, sedințele din Rooms beneficiază de celebrele efecte de măști, virtual backgrounds (poze 360 predefinite), filtre de culoare dar și diverse activități (jocuri gen Burger Catcher). Nu există limită de timp iar numărul maxim de persoane acceptate este de 50.

Google Meet

Instrumentul celor de la Google este de fapt mai vechiul Hangouts Meet și vine acum ca și opțiune direct în Gmail (meniul din partea stângă) dar și ca aplicație separată pentru iOS și Android (click pe fiecare pentru download). Meet funcționează exact la fel ca și Rooms, în sensul că utilizatorul care inițiază o ședintă trebuie apoi să partajeze link-ul generat iar persoanele respective i se pot alătura cu un singur click (asta bineînțeles dacă au pe telefon instalată aplicația Google Meet).

Google Meet suportă până la 100 de participanți (la fel ca și Zoom) iar apelurile pot dura maxim 60 minute în varianta free (vs. 40 minute la Zoom).
Însă până pe 30 Septembrie, Google a anunțat că nu va activa limitarea de timp. O opțiune foarte utilă este aceea de înregistrare a ședinței direct Google Drive.

Ambele aplicații oferă posibilitatea de chat în interiorul ședinței și opțiunea de partajare a ecranului, utilă mai ales în prezentări. Momentan, partajarea ecranului pe mobil nu este disponibilă pentru dispozitivele cu iOS, ci doar pentru cele cu Android.

Din păcate, un mare minus pe care îl are atât Google Meet cât și Facebook Rooms este pentru lipsa unui Whiteboard pe care să poți nota rapid diverse idei.

Din punct de vedere al securității, cele două platfome proaspăt lansate vin cu o garanție mai mare decât Zoom, aceasta din urmă confruntându-se cu destul de multe situații neplăcute la început, însă nici Facebook sau Google nu au fost ferite de scandaluri de confidențialitate a datelor așa că tot de noi depinde cât și ce lăsăm pe mâna serverelor.

Făcând o scurta comparație între Zoom, Facebook Rooms și Google Meet, este foarte clar că produsele se află în competiție directă, însă fiecare vine cu particularitățile lui.
Zoom cel mai probabil va râmâne axat pe segmentul business după ce va reintroduce limitarea de 40 minute pentru apelurile în grup.
Google Meet va fi alternativă rapidă de a “sări” dintr-o dispută pe mail într-o ședință video pentru clarificare, dar și o soluție de business pentru companiile care planuiesc ședințe mai lungi de o oră.
Facebook Rooms va rămâne probabil singura soluție 100% free, însă cu restricțiile de rigoare și în strânsă legătură cu Facebook, dar la un click distanță.

Apropo, mai știe cineva ceva de Skype?