Astă seară, din nou în cadrul unui eveniment transmis live în online, Apple a lansat mult așteptatul iPhone 12.

În urmă cu săptămâni bune s-a vehiculat despre această lansare și tot în urmă cu săptămâni bune au apărut tot felul de speculații și zvonuri cu privire la modele ce urmează să fie lansate și specificațiile lor.

Dar hai să vorbim întâi despre zvonurile care nu s-au adeverit:

  • iPhone 12 NU va trece la portul USBC, ci va ramâne cu vechiul port lightning și doar la capătul opus va fi USB-C (ca și iPhone 11 Pro);
  • iPhone 12 NU va avea senzor de amprentă, deci Touch ID nu se întoarce pe device-uri;
  • iPhone 12 NU va avea un ecran cu o rată de refresh de 90 sau 120 Hz, rămâne la 60 Hz.
  • iPhone 12 NU va avea un notch mai mic.

OK, acum că am lămurit acest aspect, hai să vedem ce aduce nou iPhone 12 pentru că slavă Domnului, vine cu multe:

Cel mai mare upgrade, cel care deschide un nou capitol în istoria telefoanelor, este cu siguranță modulul 5G. Apple a așteptat includerea antenelor 5G pe terminalele sale până s-a asigurat că infrastructura, cel puțin din state, va suporta vitezele promise. Cu această ocazie Apple a facut public și parteneriatul pe care îl are cu Verizon, compania de telefonie mobilă americană, care și-a extins acoperirea 5G astfel încât vitezele de upload si download cu iPhone 12 ar trebui să fie incredibile: 4GB de download și 200 Mbps pe upload, bineînțeles, pe secundă.

Design-ul este cel pe care îl așteptam, adică cu marginile dreptunghiulare, ce aduce aminte de iPhone 4, însă se pare că aceste margini sunt create dintr-un material de sticlă deși Apple l-a denumit Ceramic Shield, fiind o sticlă tratată ceramic ce va fi de 4 ori mai rezistentă la lovituri. Vine în 5 culori și, din păcate, Midnight Green nu mai este disponibil în acest an, fiind înlocuit de Pacific Blue.

Ecranul este același ca cel de anul trecut, adică Super Retina XDR și vine în 4 dimensiuni puțin mai extinse: 5,4″ (iPhone Mini), 6,1″ (iPhone 12 & 12 Pro) și 6,7″ (iPhone 12 Pro Max).

Așadar, se adeverește și zvonul că iPhone Mini va fi disponibil din această toamnă și, cred eu, că vine să atace în special partea feminină de piață. Cu un design la fel de elegant și performanțe de top, iPhone Mini va avea și 5G și va avea și un preț de pornire de doar 699$.

Variantele Pro ale noului terminal vor fi, bineînțeles, mai mari și mai bine dotate la capitolul foto.

Punctul forte, și aici sunt și puțin subiectiv recunosc, este sistemul de camerele pe care Apple îl îmbunătățește și promite să aducă Night Mode pe camera Ultra Wide și pe camera de selfie, dar și Night Time Lapse și senzorul Lidar.

Pe partea foto, noul iPhone 12 Pro va veni cu Apple ProRAW, adică exact funcția pe care și-o dorește orice pasionat de fotografie, și anume posibilitatea de a prelucra imaginea ulterior în format brut. Adică opțiunea de a ajusta zgomotul de imagine, balansul de alb și expunerea multiplă, așa cum în momentul de față poți să o faci doar de pe un DSLR (sau mirrorless).

Pe partea video, Apple promite iarăși ceva destul de îndrăzneț: Dolby Vision, format folosit de către studiourile de film și care îți permite să ajustezi gradațiile de culoare chiar în timpul înregistrării. Și filmarea pe timp de noapte a primit un upgrade considerabil pe camera Wide și mai mult decât atât, camera frontală va avea și ea Night Mode, Deep Fusion, Dolby Vision, Smart HDR 3 și TrueDepth. Nu cred că greșesc cu nimic dacă spun că noua generație de telefoane Apple va avea cele mai puternice capabilități foto-video de pe piață.

Senzorul Lidar pe care Apple l-a anunțat în urmă cu o lună pe iPad, ajunge acum și pe iPhone și promite să ajute atât fotografierea pe timp de noapte cât și aplicațiile de realitate augmentată și chiar din zona medicinei.

Procesorul este mult așteptatul A14, prezent și el pe noul iPad, adică chipul bionic cu 6 nuclee CPU și 4 nuclee GPU și 16 nuclee Neural Engine – partea responsabilă de optimizarea consumului de energie în funcție de scenariul de utilizare a telefonului. Iar pentru pasionații de cifre, mai merită menționat și faptul că procesorul este capabil de 11 miliarde de operațiuni pe minut.

Cu asemenea performanțe, gamerii vor fi în extaz pentru că Apple a anunțat și lansarea pe mobil al celui mai accesat joc din toate timpurile – League of Legends: Wild Rift.

Cu ocazia acestei lansări, compania americană îmbunătățește și tehnologia lansată în urmă cu ceva ani – MagSafe, adică un set puternic de magneți amplasați pe spatele telefonului astfel încât acesta să poată fi folosit în timp ce se încarcă la viteză foarte mare. De asemenea, se pare că Belkin deja lucreaza la o serie de accesorii de încărcare rapidă atât pentru iPhone cât și pentru Apple Watch.

Dacă tot am ajuns la capitolul încărcătoare, Apple ne-a anunțat că mai face un pas în proiectul său de reducere a impactului negativ al producției de device-uri electronice asupra planetei și renunță la comercializarea telefonului alături de căști și adaptor de priză, astfel încât noul iPhone va fi livrat doar cu acel cablu clasic de încărcare. Până în 2030, Apple are în plan să reducă la 0 impactul emisiilor de carbon din toate unitățile sale de fabricație.

Iată și noile prețuri pentru întreaga linie de telefoane Apple. iPhone 11 primește un preț chiar decent.

Tot în cadrul evenimentului, a fost prezentat și un nou produs, boxa inteligentă Homepod Mini. Siri la cutie, dacă vreți. Practic, din toată gama de produse pe care Apple le comercializează, lipsea un device care să concureze direct cu Alexa de la Amazon dar la un preț decent. Fratele său mai mare lansat în 2018 avea un preț de pornire de 350$.

Noua boxă Apple, așa cum ziceam va beneficia de asistentul personal Siri, capabil să recunoască mai multe voci și să acționeze în mod diferit în funcție de întrebările sau instrucțiunile pe care le primește. Va putea controla muzica, luminile sau draperiile (asta bineînțeles dacă va fi integrată cu sisteme inteligente ce permit astfel de funcții). Îți va spune cum e vremea, cum stai cu agenda și va fi si mesager pentru că va putea transmite mesaje vocale către altă boxă amplasată în altă cameră, exact ca un interfon. Totul la doar 99$.

Ție cum ți se par produsele lansate de Apple?

Am pus mai jos și o comparație între 3 dintre modele lansate: