Cred că sunteți cu toții de acord că anul ăsta, datorită contextului global în care ne aflăm, în proporții foarte mari lucrurile pe care ni le-am propus au fost fie anulate, fie amânate, fie regândite astfel încât să ne bucurăm în continuare de viață. Așa s-a întâmplat și în cazul nostru și dacă anul ăsta aveam multe planuri de călătorit în alte colțuri ale lumii, ne-am rezumat la acele locuri aproape de casă, spre care să putem călători în condiții de siguranță. Și cu ocazia asta am ajuns să începem să ne cunoaștem puțin mai mult și vecinii.
Probabil într-un context normal am fi ocolit țările vecine pentru că le consideram oricând la îndemână. Dar iată că a venit și acel moment și Bulgaria a fost pentru noi anul ăsta o destinație de vacanță atât pe timp de vară cat și pe timp de toamnă. Poate unii ar interpreta ca fiind lipsă de patriotism, însă nu este cazul pentru că am colindat țara asta în lung și în lat și mi se pare de bun simț ca la un moment dat să încerci să cunoști un pic mai bine niște meleaguri ale căror istorie se confundă la un moment dat cu istoria țării noastre.
Și dacă conform planului de anul trecut ar fi trebuit să fim plecați pe undeva exotic în luna de miere, am ales să ne bucurăm totuși de câteva zile aproape de casă într-un oraș-stațiune surprinzător: Veliko Tarnovo.
Despre Veliko Tarnovo am aflat de vreo 3 ani de la bunul meu prieten Bogdan și am tot amânat vizitarea pentru că, așa cum spuneam și mai sus, îl consideram la îndemână oricând.
Cât de la îndemână? Pai un drum de 2h:50 minute din București. Jumate până la graniță și jumatate pe meleaguri bulgărești. Cam atât faci mai ales în timpul săptămânii când cel mai probabil și granița este destul de liberă. În cazul nostru, nu cred că am așteptat mai mult de 10 minute nici la dus nici la întors.
Legat de drum, sunt 3 aspecte de care trebuie să țineți cont:
- Vinieta (taxa pentru drumurile publice din Bulgaria) – o puteți achita la benzinării dar cel mai simplu este online, pe site-ul https://www.bgtoll.bg/ro/ sau și mai simplu, prin aplicațiile mobile pentru Android și iOS.
- Taxa de pod peste Dunăre (Podul Prieteniei dintre Giurgiu și Ruse) – se plătește atât la dus cât și la întors. Mare atenție: la dus se poate achita în lei și euro – 14 lei, iar la întors doar leva (4 leva) sau euro (2 euro). Nu se acceptă lei pe sensul de întoarcere către România, așă că asigurați-vă că păstrați bani schimbați.
- Speed Cameras – sunt destul de dese și par să și funcționeze, nu doar pentru că te atenționează Waze-ul, ci și localnicii care încetineau foarte mult, semn că nu prea e de joacă.
Odată ajunși acolo, recomandarea ar fi să luați o cazare cât mai aproape de centru și neapărat să vă asigurați că se poate parca la hotelul/pensiunea respectivă. Locurile de parcare în oraș sunt limitate iar serviciul de ridicări de mașini este foarte vigilent. Prețurile nu sunt deloc mari, noi am fost cazați la hotel Premier, unde pentru 3 nopți cu mic-dejun inclus am plătit aproximativ 500 lei. Hotelul este curat și cu un personal foarte amabil. Mobilierul în schimb este unul învechit și în general aerul din hotel este unul nu foarte fresh,să-i spunem așa. Nici mic-ul dejul nu excelează, ci doar te ajută să nu pleci la drum chiar pe stomacul gol, dar în nici un caz nu este unul de 4 stele, așa cum este încadrat hotelul. Vederea din cameră în schimb era cam așa:
Prin oraș cel mai bine se circulă pe jos, cam toate punctele de interes se află la maxim 10 -15 minute de centru, iar tot farmecul e să te lași purtat pe străduțele înguste ale orașului.
Ce poți face prin oraș? Păi în primul rând, vizitarea cetății Tsarevets este un must, pentru că este încărcată de istorie, fiind în trecut capitala celui de-al doilea imperiu bulgar din 1185 și până în 1393 când a fost cucerită și distrusă de către imperiul otoman. Chiar și-așa, ruinele au fost foarte bine conservate și se poate observa chiar și-acum cât de puternic consolidată era încă din acele timpuri. Puteți urca în turnurile cetății și puteți vizita chiar și biserica din vârf. În trecut se putea urca până în turla bisericii cu liftul panoramic, însă acest lucru nu mai este posibil acum, nu îmi este clar dacă din cauza pandemiei sau pur și simplu datorită lucrărilor de întreținere. Pe alocuri se mai găsesc ruinele altor biserici mai micuțe printre care și biserica în care au fost păstrate mulți ani moaștele Sfintei Paraschiva, aflate acum la Iași. Din cetate ai și o vedere panoramică asupra orașului. Accesul costă 6 leva de persoană iar biletele se pot achiziționa doar cu bani cash de la punctul aflat vis-a-vis de intrarea în cetate.
O altă atracție o reprezintă și show-ul Sound & Light – experiență de lumini proiectate pe cetate și sunete ce te poartă în trecutul tumultos al cetății. Mai multe detalii aici. Din păcate noi nu am prins nici un show în această perioadă.
Un alt loc de vizitat este monumentul dinastiei Asen (foști conducători bulgari), aflat la baza orașului și la care se ajunge foarte ușor, trebuie doar să cobori câteva străduțe și să treci Podul lui Stambolov. Monumentul este unul impunător iar de-aici ai o vedere panoramică asupra orașului, dar de această dată de la poale. Dacă ai noroc și nu este înnorat, poți vedea și un apus drăguț.
În general în Veliko cea mai la îndemână atracție este hoinăritul pe străduțe, poate cea mai frumoasă fiind Gurko, dar și strada Rakovski – un fel de centru vechi al orașului.
Dacă hotărăști să stai mai mult de 2 zile, neapărat o zi o poți dedica împrejurimilor. Îți recomand peștera Devetashka aflată la aprox. 84 km de Veliko, pe un drum destul de plictisitor, însă ce vei găsi acolo nu are cum să nu te impresioneze. Și aici se achită o taxă de 2 leva de persoană, așa că asigura-te că ai bani cash la tine.
Mai aproape de oraș la doar 16 km se află cascada Hotnitsa.
Pe drumul către Devetashka mai poți vizita cascada Emen și peștera Garvanitsa.
În Veliko prețurile sunt decente, poate chiar mai mici decât în București pe alocuri. Poți plăti cu cardul cam peste tot și ai și multe bancomate. În afară de Raiffeisen care aparent nu voia să accepte cardul Revolut, de la toate celelalte poți retrage bani fără comision, doar sa ai grijă sa nu fie rețeaua EuroATM.
Ca și restaurante îți recomand cele 2 restaurante EGO (1 și 2), dar și restaurantul Shtastliveca, toate 3 au o vedere superbă, și raport preț-calitate foarte bun. Am plătit în medie cam 40 leva (100 lei) pentru o masă de 2 persoane, cu băuturi incluse.
Dacă vrei să bei o cafea bună, îți recomand ВкусотериЯ / VkusoteriA. Se zvonește că au și niște burgeri delicioși aici. Dacă vrei o băutură într-o ambianță plăcută la ceas de seară, recomandările ar fi City Pub și Ristretto, iar dacă vrei ceva mai de buget dar și cu view, poți încerca și Lino Bar.
În final, concluzia este că merită să iei în considerare această destinație pentru un City Break cu un buget mediu, aproape de București și din care să te întorci cu bateriile încărcate și fără nervi aferenți traficului de pe DN.