Ok, nu este chiar nou, însă datorită avalanșei de întrebări pe care am primit-o după postările de pe instragram, am hotărât să intru un pic mai mult în detalii despre acest instrument de plată pentru care am primit astăzi și cardul.

Încă de la început trebuie sa lămurim un lucru: Curve nu este o alternativă la Revolut și nici la Apple Pay, însă poate funcționa foarte bine în combinație cu acestea. Curve este un fintech, adică un serviciu alternativ la cele clasice pe care băncile obișnuiesc să le ofere. Și nu în ultimul rand, Curve nu este o bancă, deci nu este nevoie sa îți deschizi nici un cont bancar nou, ci mai degrabă este o cheie de acces către toate conturile tale.

Ideea acestui serviciu este să te ajute să îți controlezi mult mai bine finanțele, să mai scapi de niște comisioane și să uiți de grija celorlalte carduri. Concret, în aplicația mobilă îți înrolezi cardurile bancare (ING, BCR, BT, Revolut sau orice altă bancă) fie Visa sau Mastercard și practic îi dai voie cardului Curve să îți extragă bani de pe acele carduri atunci când faci o plată. Poți să îți setezi un card primar sau îl poți schimba în funcție de nevoi. Funcționează, cel puțin momentan, atât cu debit cât și cu credit card-uri. Tocmai de aceea iți poti lasa toate celelalte carduri acasa și îl poți folosi doar pe acesta. Gratuit dacă alegi planul tarifar Blue sau cu 10 euro/lună pentru pachetul Black. Este cu atât mai util cu cât poți restricționa accesul la plăți și carduri direct din aplicație. Dacă alegi pachetul Blue ai o limită de 200€ fără comision pentru retrageri de la bancomat și 500€ pentru schimburi valutare (după depășirea acestor limite vei fi comisionat). Planurile CURVE disponibile acum:

O alta funcție utilă este “Go Back in Time” care îți permite practic să te răzgândești în termen de 2 săptămâni și să schimbi cardul de pe care ai efectuat o anumită plată. Să presupunem că ai platit cu un card de credit BCR pentru o bicicletă si după o săptămana vrei să schimbi această plată și să o înlocuiești cu un card de debit BT. Nimic mai simplu, faci schimbul foarte ușor direct din aplicație. Această opțiune este valabilă pentru cumpărături de maxim 1000€ pe lună.

Ca și Revolut, beneficiezi de rate de schimb foarte bune pentru valută, lucru care mi se pare extrem de util mai ales în călătorii sau atunci când faci o plată către un site străin. Un exemplu pe care l-am testat chiar astăzi, rata de schimb pentru 1 euro la curs Mastercard era de 4,81 in timp ce la BNR era 4,8 iar la casa de schimb 4,83 lei. Asta în timp ce rata de schimb la banca mea era de 4,86 lei pentru 1 euro. Cum funcționează? Păi să presupunem că ai de făcut o plată în euro. Curve îțiti extrage echivalentul sumei de plată în lei, la cursul Mastercard și face plata către furnizor în euro. Probabil daca ai folosit Revolut, acest mecanism îți sună cunoscut.

De ce spun că este un serviciu adițional? Pentru că nu mai ai nevoie să încarci banii de pe un card pe altul, așa cum o faci pe Revolut și poți sa tii mai ușor evidența cheltuielilor cu ajutorul rapoartelor și graficelor pe care aplicația ți le generează și de care nu beneficiezi de la banca ta tradițională. Evident, este foarte util dacă obișnuiești să călătorești des sau dacă ești un dement ca mine și ai zeci de excel-uri în care îți administrezi și planifici bugetele pe următoarele 12 luni.

Aș adauga pe lista de beneficii și 1% cashback pe care îl primești la o serie de restaurante (Burger King, McDonald’s, Starbucks și altele) dar și la supermarketuri (Auchan-testat, Carefour, Lidl) pe care le poți vedea direct în aplicație. Povesteam aici despre faptul că acest cashback (de care am beneficiat folosind cardul Revolut) ne-a fost util în excursia în SUA, unde în 2 săptămâni am strâns o sumă deloc neglijabilă, practic o masă decentă în oraș. Diferența este că Revolut oferă 0,1% în Europa și 1% în afara Europei pentru orice cumpărături iar Curve oferă 1% oriunde, dar pentru o listă limitată de comercianți, însa doar în primele 3 luni dacă optezi pentru pachetul free.

UPDATE: În momentul în care vă înrolați cardul Revolut, nu uitați să setați moneda cardului direct din aplicația Curve. By default, moneda contului se setează automat pe GBP ceea ce înseamnă că va converti banii din contul în lei în contul în lire și apoi Curve va converti din nou în lei. Pentru a evita această dublă conversie, intrați în setarile cardului și setați moneda în funcție de țara în care îl folosiți.

CONCLUZIA: Cardul CURVE este un nice-to-have pentru o mai bună administrare a cheltuielilor, nu înlocuiește Revolut ci funcționează foarte bine împreuna cu acesta și chiar dacă folosești Apple Wallet, îți vine în ajutor atunci când ești nehotărât de pe ce card vrei să faci o plată. Mai ales când jonglezi între carduri de debit și de credit. Lucru care nu mai este posibil cu Revolut, pe care tot mai multe bănci tradiționale îl resping sau îl comisionează la greu.

Sper că am lămurit cât de cât situația, iar un feedback mai la obiect promit să dau după 6 luni de utilizare.

Între timp, dacă vrei sa beneficiezi de card gratuit și de 5£ bonus, poți folosi codul promoțional NB67MW4N (click pe el) și vom avea amândoi de câștigat câte 5£, bineînțeles după ce faci prima plată cu al tău card Curve.