UPDATE: Video-ul este în sfârșit gata așa că pentru 26 de minute de experiențe pe viu, dați un click mai jos:
A trecut aproape o saptămână de când aventura noastră americană s-a încheiat și cu chiu cu vai m-am mobilizat să încep să pun laolaltă toate gândurile și trăirile acestei experiente. M-am tot întrebat de ce nu reușesc să iau laptopul și să încep odată iar răspunsul cred ca e destul de simplu: pentru că nu mă pot obișnui cu gândul că trebuie să scriu la trecut despre aceste 2 săptămâni petrecute peste ocean.
Probabil sună un clișeu ce urmează să spun acum, însă pentru a avea toate datele problemei, planificarea unei vizite în SUA începe cam cu 2 ani înainte și trebuie să iei în calcul minim 2 săptămani pentru a realiza un vis de cel putin 20 de ani. Sper sa nu imi ia și 2 luni să scriu acest articol pentru a bifa toate perioadele cu 2 (later edit: mi-a luat 2 zile :)).
Totul începe, bineînțeles, cu obținerea vizei. Un pas psihologic pe care puțini îndrăznesc să îl facă, însă vreau să întăresc rândurile celor care spun că obținerea vizei nu este nicidecum un show-stopper ci este un proces foarte simplu, pe care aveți toate șansele să îl finalizați în aproximativ 3 zile. Și 160 de dolari. Cel puțin așa a fost în cazul nostru.
Pasul următor a fost achiziționarea biletelor pe care l-am făcut după obținerea vizei. Mitul conform căruia biletele trebuie achiziționate înainte de obținerea vizei pentru a spori șansele obținerii acesteia, vă spun foarte sincer că nu este unul realist.
Noi am optat pentru ruta București – Atena – New York și pentru a nu sta cu emoții din punct de vedere al timpului și al bagajelor, am ales să o facem individual. Astfel am plecat către Atena cu o cursă Tarom unde am petrecut o noapte, urmând ca a 2-a zis să plecăm cu Norwegian către New York. Costul cursei Atena – New York a fost de 680 $ (340 $ /persoană – bagaj de cală, locuri pre-selectate și meniu de mâncare inclus).
Itinerariul nostru a fost New York – Washington – Orlando – Miami, despre care am să va povestesc separat în 4 articole dedicate.
Dar să începem cu începutul. Ajunși în New York după aproximativ 10 ore de zbor, am fost întâmpinați de o vreme nu foarte prietenoasă, însă parcă nici nu a mai contat pentru că magia Manhattan-ului ne-a cuprins instant la vederea zgârie-norilor, taxiurilor galbene și a reclamelor luminoase. Oricum, în zilele următoare am avut parte de o vreme excelentă care nu a reușit să ne strice nici un plan. Am fugit să ne lăsăm bagajele la hotel și am pornit în explorarea împrejurimilor.

Apropo de hotel, am ales să ne cazăm cât mai central pentru a fi aproape de principalele puncte de interes, însă asta nu înseamnă că am beneficiat și de cele mai ridicate standarde de confort. Însă a fost decent și accesibil, să spunem, din punct de vedere financiar, plătind doar 900 $ pentru 6 nopți în inima Manhattan-ului, în noul centru de afaceri Hudson Yards la Midtown Convention Center Hotel, preț cu mic dejun inclus.

Primul drum pe care l-am făcut a fost chiar în Time Square pentru a ne ridica cardu-urile New York Pass ce urmau să intre în vigoare de a 2-a zi. După mai multe cercetări am ajuns la concluzia că aici este unul dintre puținele locuri turistice unde un astfel de pass este mai rentabil decât achiziția individuală a biletelor, atât din punct de vedere financiar cât și din punct de vedere al obiectivelor incluse. În plus, nu te obligă să achiziționezi bilet pentru o zi anume, așa cum te obligă majoritatea obiectivelor și asta este foarte important mai ales atunci când nu te poți baza 100% de vreme: un exemplu poate fi achiziția unui bilet în avans pentru Empire State Building, iar în ziua respectivă să ai neplăcută surpriză să plouă și să nu ai absolut nici un fel de vizibilitate. Cu New York Pass ai posibilitatea de a-ți alege singur ziua, pur și simplu te duci și te așezi la ghișeu, prezinți pass-ul care este considerat bilet și gata: ai acces în locația respectivă.
Lista atracțiilor la care poți avea acces cu New York Pass este disponibilă aici, iar acestea sunt obiectivele pe care noi le-am ales:
- Top of the Rock – celebrul observator de pe Rockefeller Center cu un view demențial

- Empire State Building – poate cea mai celebră clădire de birouri din lume, clădire ce beneficiază de asemenea de un observator, iar pentru a avea o imagine completă a Manhattan-ului, am ales să urcăm noaptea




- 9/11 Museum – NY Pass îți oferă acces și în muzeul dedicat evenimentelor de la 11 Septembrie în care poți afla mărturii ale supraviețuitorilor, ale salvatorilor dar poți vedea expuse și obiecte recuperate dintre dărâmături (în mod normal se percepe o taxa de 25$/pers -da, americanii știu să fac bani din absolut, dar absolut orice).


- Madison Square Garden – turul complet al celei mai faimoase săli de evenimente din lume – casa echipelor New York Rangers (hokey) și New York Knicks (basket) dar și locul unde au concertat cele mai mari nume din industria muzicii: Michael Jackson, Prince, Tina Turner, Mariah Carey, Barbara Streisand și mulți alții.

- Croazieră pe râul Hudson – un tur ghidat de-a lungul insulei de unde poți vedea toate simbolurile New York-ului dintr-un unghi nu foarte obișnuit



- Tur ghidat în Central Park în locurile unde au fost filmate scene din producții celebre precum: Singur Acasă 2, Friends, Vanilla Sky, Avengers, Breakfast at Tiffany’s, Taxi Driver sau Gossip Girls. La sfârșitului turului am luat prânzul la irish pub-ul McGee, pub-ul ce a inspirat MacLaren’s – locul preferat al celor 6 protagoniști din serialul How I Met Your Mother.




- Museum of Modern Art (MoMA) – poate cel mai inedit muzeu în care am intrat vreodată, locul unde sunt expuse lucrări de artă contemporană realizate din materiale care mai de care mai ciudate: dresuri, chips-uri din cartofi, agrafe de hârtie sau lumânări din ceară, dar și picturi celebre de Picasso, Rembrant sau chiar sculpturile lui Constantin Brâncuși. Da, am avut plăcuta surpriză să vedem că atât Brâncuși cât și Geta Brătescu au câte o galerie dedicată în interiorul muzeului newyorkez.




În materie de mâncare, pot spune că nu am fost impresionați cu adevărat de nimic, însă nu puteam să ajungem în “The Big Apple” fără să testăm celebrii burgeri de la Shake Shack, Wendy’s și Burger King, dar și celebra pizzerie frecventată de vedete – Joe’s Pizza. Mâncare gustoasă am găsit și în Chelsea Market (indian cuisine) și în Brooklyn (japanese cuisine). Era să uit de tonetele de hot-dog de la colț de stradă care te ademeneau la orice pas.



O experiență inedită a fost și seara petrecută la Skylark, un rooftop bar de unde puteai admira luminosul Time Square și impunătorul Empire State Building.

Că tot vorbeam de experiențe inedite, trebuie neapărat să menționez piesele de teatru pe care le-am vizionat. Evident că nu putea lipsi din lista noastră o piesă pe Broadway și pentru că nu am vrut să repetăm clișeul cu Fantoma de la Opera , am ales “To Kill a Mockingbird” de Harper Lee iar în rolul principal am avut onoarea să îl vedem pe Jeff Daniels (cunoscut pentru rolurile sale din Tăntălăul și Gogomanul, Marțianul și Newsroom). Prețul unui bilet la mezanin, cât de cât central, însă achiziționat din timp a fost de aprox. 192$/pers (cu taxe incluse).

Dar și mai impresionantă a fost piesa Sleep No More, o experiență de teatru imersiv ce are loc în cadrul hotelului McKittrick. Spectatorii sunt invitați să poarte mășțti, să exploreze hotelul și să descopere cele peste 100 de încăperi studiind detaliile din interiorul lor, sau să ia parte îndeaproape la scenele jucate de actori și să îi urmeze pe aceștia prin hotel după bunul plac. Și când spun îndeaproape, mă refer chiar la posibilitatea de a sta la un metru de actori pentru că hotelul este de fapt scenă piesei și te poți trezi oricând în mijlocul unei bătălii sau al unei scene de dragoste. După cum spuneam, pe tot parcursul piesei (aprox. 3 ore), spectatorii trebuie să poarte măști și sunt rugați să nu interacționeze cu actorii ci doar să îi observe, să nu vorbească între ei și să nu folosească telefonul mobil. Recunosc că la sfârșitul piesei am fost puțîn năuc însă a meritat pentru trăirile unice pe care ai ocazia să le simți pe pielea ta. Ca și în cazul pieselor de pe Broadway, biletele trebuie achiziționate din timp, cu luni înainte, iar costul este de aprox. 100$/pers.

Printre alte locuri pe care le-am vizitat mai merită menționate și High Line – fosta cale ferată urbană, transformată în loc de promenadă și evenimente, dar și “loc de joacă” pentru mulți artiști locali. Gara Centrala – Grand Central Terminal este un loc în care uiți să respiri doar privind miile oamenii aflați în continuă mișcare, dar și arhitectura impunătoare, candelabre grandioase și un Apple Store aflat chiar în hala centrală.
New York nu este un oraș scump dacă ne raportăm la capitalele din vestul Europei, însă nu este nicidecum unul ieftin și asta mai ales din cauza politicii de fiscalizare pe care administrația locală o practică. Oricărui preț pe care îl vezi pe eticheta, în meniu sau pe rafturile magazinelor, i se mai adaugă sales tax de 8%. Dar pe lângă asta, cam pentru orice serviciu ești invitat să lași bacșiș minim 18%, suma ce îți va fi retrasă ulterior, după câteva zile, de pe card (în cazul în care alegi această formă de plata). Deci mare atenție, să nu va speriați că va dispar bani din cont pentru că aceasta este practica: întâi suma de pe notă și după 3-4 zile tips-ul selectat.
La capitolul transport, după cum spuneam, am stat destul de aproape de obiectivele pe care le aveam în checklist, așa că în mare parte ne-am deplasat pe jos. Doar atunci când am mers în partea de sud (Wall Steet, 9/11 și Brooklyn) am optat pentru metrou, iar ca și costuri, o călătorie costă 2,75$ + 1$ taxa de card reutilizabil. Călătoria dinspre aeroportul JFK către Manhattan se poate face cu destul de ușor cu Long Island Rail Road (JFK – Jamaica Station – PennStation), prețul unui bilet ce include taxa de 5$ pentru transportul JFK – Jamaica station este de 9,5$.
Hoinărind prin oraș, am ajuns evident și la celebrul apartament ce apare în Friends, apartamentul lui Carrie Bradshaw din Sex and the City și odata ajunși cartierul SoHo am fost de-a dreptul fermecați de străduțele liniștite și casele cochete ce păreau să fie într-o competiție de decorațiuni cu ocazia Halloween-ului.





După cele 6 zile petrecute în metropola americană, pot spune că am un soi de mixed-feelings, însă cu siguranță aș repeta experiența, poate și pentru o perioada mai lungă de timp. Da, este un oraș aglomerat, cu oameni ciudați pe care trebuie să înveți să îi ignori, are zone în care miroase urât și seara faci slalom printre saci de gunoi însă peste toate astea, magia și sentimentele pe care acest oraș ți le transmite sunt unice. Doar gândindu-te la ce reprezintă acest oraș pentru lumea întreagă, nu ai cum să nu fi fascinat de clădirile cărămizii care gâdilă cerul, cu scările lor de incendiu externe, de tonetele de hot-dog de la colț de stradă, reclamele luminoase și taxiurile galbene care transportă cei aproape 20 milioane de locuitori proveniți din toate culturile mapamondului.

Citește și Aventura Americană – partea II: Washington
Citește și Aventura Americană – partea III: Orlando
Citește și Aventura Americană – partea IV: Miami