Oricine trece măcar o dată în viață granița până la vecinii de la sud, nu are cum să nu observe diferențele mari în ceea ce privește turismul și accentul pe care aceștia îl pun pe investițiile în acest domeniu. Cu bune, cu rele, turismul în această parte de litoral la Marea Neagră este superior celui de la noi din țară și nu înțeleg cum nu reușim noi să ținem pasul deloc cu ce se întâmplă la doar câțiva kilometri de Vama Veche.

Anul acesta am ales să petrecem câteva zile la vecini, în mare parte și datorită pandemiei care ne-a îndemnat astfel să mai descoperim câteva locuri frumoase pe care probabil le-am fi evitat în condiții normale de călătorit.

În clipul de mai jos veți întâlni cadre din resortul Thracian Cliffs, de la Nisipurile de Aur dar și de pe o plajă aflată la doar câțiva kilometri de graniță – Rusalka.

Despre Nisipurile de Aur nu vreau să vorbesc prea multe, am ajuns aici pentru a 2-a oară în viața mea și de fiecare dată am rămas surprins de construcțiile impozante și de arhitectura destul de uniformă. Este o stațiune în care s-a investit foarte mult și se vede.

Thracian Cliffs a fost de departe cea mai frumoasă surpriză pe anul ăsta (mulțumesc Remus pentru recomandare). Pe lângă peisajul superb ce îmbină atât de spectaculos dealurile și vegetația cu plajele și marea, resortul impresionează prin dimensiunile foarte generoase, prin calitatea serviciilor și prin modul în care au gândit transportul turiștilor către și dinspre plajă. Pe toată suprafața resortului circula la intervale de timp foarte scurte (aproximativ 10 minute) trenulețe și mașinuțe de golf ce preiau călătorii din fața clădirilor și îi duc spre plaja Bendida, totul fără nici un cost suplimentar. Că tot am pomenit de ea, plaja Bendida este o plajă relativ mică dar cochetă, cu un nisip incredibil de fin și auriu, dotat cu un beach bar și un restaurant la care se poate plăti bineînțeles cu cardul. Prețul pentru închirierea a 2 șezloguri cu saltele, o umbrelă și 2 prosoape este de 35 de leva (aproximativ 80 de lei), pe durata unei zile. Mai exclusivistă și mai cochetă est plaja Argata, pentru care însă trebuie să rezervi loc cu mult timp înainte pentru că bătălia este destul de mare.

În cadrul resortului există atât camere în regim hotelier cât și apartamente, tot în regim hotelier, iar noi le-am ales pe acestea din urmă mai ales datorită prețului care este la jumatate, fiind cumva peste drum de hotel și restaurant.

Pretul unei nopți de cazare la apartament este de aprox. 100 de euro/noapte iar dotările sunt cu adevarat impresionante: de la mașină de spalat vase până la farfurii, oale și tacâmuri astfel încât să nu-ți lipsească nimic pe durata sejurului.

În cadrul resortului există și 3 restaurante (Geti, Olivo și Club House) unde se poate sevi micul dejun, prânzul și cina – costul unui mic dejun de 5 stele la Olivo fiind de 30 leva de persoană (aprox. 65 de lei). În cadrul complexului există și un magazin semi-alimentar, un ATM funcțional al unei bănci locale (nu EuroNet – deci fără comision de retragere pentru utilizatorii Revolut) dar și numeroase terenuri de golf unde își petrec timpul oameni destul de importanți dacă e judecăm după mașinile din parcare.

La doar câțiva kilometri de Thracian Cliffs am găsit restaurantul Laguna un local excelent atât din punct de vedere al mâncării cât și din punct de vedere al prețurilor, iar pe o masa copioasa de fructe de mare în 2 persoane am cheltuit cam jumatate din cât am fi plătit la noi. Și credeți-mă, salata de calamari cu rosii decojite este dumnezeiască.

Chiar deasupra complexului, pe aceeași coastă se află restaurantul El Balcon Del Mundo, cu un view amețitor și cu un preș de 25 de leva pentru un mic dejun, la fel de 5*.

Rusalka este și ea o plajă interesantă și spectaculoasă, cu o apă cristalină dar mică în dimensiuni. Însă bulgarii au construit aici tot felul de insulițe artificiale cu nisip pentru a extinde locurile disponibile. Plaja se află în cadrul unui complex destul de vechi și comunist după arhitectură ce a fost lăsat oarecum în paragină însă am văzut și câteva construcții relativ noi ce serveau ca spații de cazare la doar câțiva pași de plajă. Accesul aici se face în baza unei taxe de intrare de 6 leva (15 lei) de persoană iar șezlongurile sunt atribuite în sistem primul venit – primul servit.