Citește și Aventura Americană – partea I: New York
Citește și Aventura Americană – partea II: Washington
Florida mai este denumită și Sunshine State și am înțeles asta din clipa în care am coborât din avion: ne aștepta un anotimp total diferit. Dacă în New York și Washington temperaturile nu au fost foarte diferite de cele din România la sfârșit de Octombrie (15-20 de grade), în cel mai sudic stat american, temperatura la coborârea din avion era de 35 de grade(!).
Din Washington în Orlando am zburat cu American Airlines ce a costat aproximativ 70$ de persoană, fără bagajul de cală pe care l-am achiziționat direct din aeroport contra sumei de 30$ (maxim 23 kg). O informație pe care am găsit-o un pic mai greu a fost că bagajele de cala se achiziționează doar din aeroport și nu online, însă cum era de așteptat, totul a fost foarte simplu și fără bătăi de cap, prin intermediul unor tonomate de unde îți printezi singur atât biletele de zbor cât și autocolantele ce se lipesc pe bagaj. Deci aproximativ 100$ de persoană cu totul pentru un zbor de 2 ore peste cele 850 de mile (1.367 km).
Aici ne aștepta cel ce avea să ne fie partener de călătorie pentru următoarea săptămână, și anume un superb Chevrolet Camaro, model 2019, cabrio, cu aprox. 18.000 de km la bord, pe care am plătit cam 350$ pentru 7 zile (cu toate taxele incluse) + 75$ pentru SunPass – vigneta lor pentru drumurile expres din Florida. Dacă ne-a plăcut? Puțin spus. Încă de la prima cheie, cei 450 de cai îți dau impresia că ești stăpânul șoselelor, însă imediat revii cu picioarele pe pământ doar la gândul că amenzile de circulație sunt foarte usturătoare și poți ajunge ușor după gratii la cel mai mic exces de zel. Așa că ne-am calmat, ne-am împrietenit foarte ușor și ne-am bucurat de o experiență inedită. Ca și în cazul cazărilor, închirierea mașinii am făcut-o pe Booking.com iar Dollar Diamond au fost cei care ne-au predat mașina în maxim 10 minute și fără prea multă birocrație.
Orlando mai este denumit și mecca parcurilor de distracție tematice, fiind unul dintre cele mai vizitate orașe din SUA în special datorită celor două resorturi Walt Disney World și Universal Orlando Resort. Doar în 2018, Orlando a primit aproximativ 7 milioane de turiști străini (70 milioane per total), cam de 3 ori mai mult decât toată România (2,8 milioane de turiști străini în 2018). Tocmai de aceea aici vei găsi câte un magazin de suveniruri cam din 100 în 100 de metri, cel puțin pe bulevardul principal International Drive. Chiar aici ne-am cazat și noi, mai exact la Floridian International Drive, un hotel decent, bine poziționat față de parcurile de distracție, curat și foarte important, cu parcare gratuită. Două nopți aici ne-au costat 200$ cu mic dejun inclus, acces la piscină și shuttle gratuit spre și dinspre cele două parcuri. Un lucru care ne-a atras atenția a fost că în Florida, 80% din persoanele cu care am interacționat, inclusiv personalul hotelului, nu vorbea limba engleză ci spaniolă. Oarecum normal având în vedere că statul a fost cumpărat de de la spanioli în 1819, dar totuși neașteptat. La fel s-a întâmplat și în Miami.
Chiar peste drum de hotel am avut ocazia să testăm mâncarea de la AppleBees’s, o rețea de restaurante de care aflasem în New York, dar în care nu reușisem să intrăm. Ne-am luat revanșa aici în cele 2 zile iar feedback-ul este unul pozitiv: porții mari, prețuri decente – aprox. 40$ pentru 2 persoane (băutură inclusă și antreu din partea casei). Iar set-up era destul de tipic american, sau cel puțin cum ne-am imaginat noi barurile americane.
foto: TripAdvisor
Revenind la parcurile de distracție, am ales să vizităm Universal Studios, o lume dedicată producțiilor cinematografice și show-urilor de televiziune. Aici ne-am plimbat prin orășelul Springfield (The Simpsons), am explorat lumea Harry Potter și Hogwarts și am băut pentru prima dată celebra Butterbeer – bere cu unt (al cărei gust fie vorba între noi, e cam greu de înțeles).
Tot aici am luat parte la show-uri cu animalele dresate din filme și demonstrații de trucuri folosite în filmele horror.
Printre alte atracții: Shrek, Men In Black, Fast and Furious, Despicable Me, The Mummy, Curious George, E.T. dar și Jimmy Fallon Tonight Show și multe altele – toate aceste zone fiind de tip roller coaster ride. Evident, foarte multe gift shop-uri și elemente ce te transpun în lumea producțiilor respective, totul fiind gândit să te facă să te simți într-o poveste la orice pas. Una peste alta, să zicem că apuci să le străbați pe toate într-o zi, dar există o mică problema: Studios este doar unul din cele 3 parcuri Universal alături Isle of Adventure și Volcano Bay. Tocmai de aceea există și pachete create pe toate gusturile și nevoile, pachete ce includ fie 1, 2 sau toate cele 3 parcuri, pentru 1 până la 5 zile. Noi am ales, din motive ce țin de timp, să vedem doar Universal Studios și am scos din buzunar 115$ de persoană (cu taxe incluse).
A 3-a zi aveam să pornim către destinația finală a aventurii noastre – Miami. Însă în drum spre Miami ne-am mai oprit într-un alt loc deosebit – NASA – Kennedy Space Center. Aici am primit o altă lecție de turism de la americani, întâlnind un loc extrem de vast și complex care te poartă în lumea misiunilor spațiale derulate de-a lungul anilor, de la primul zbor în spațiu și până la aselenizare sau misiunile de pe Marte trecute și viitoare. Multe cinematografe, povești din misiuni și diverse componente ce au atins spațiul și chiar bucăți din lună pe care le-am putut atinge. Cel mai captivant moment a fost cu siguranță turul din Cape Canaveral printre platformele de lansare a rachetelor și a atelierului de construcție a rachetelor. Aici am văzut platformele de lansare a misiunilor Apollo, platforma de lansare a viitoarei misiuni de pe Marte, dar și platforma de lansare SpaceX – celebrul proiect a lui Elon Musk. Un bilet de acces ce include și turul la platformele de lansare a fost 64$ de persoană + 10$ parcarea.
Am pornit apoi pe un drum de 3,5 ore ce avea să ne ducă spre formidabilul Miami.
Citește și Aventura Americană – partea IV: Miami
Citește și Aventura Americană – partea I: New York
Citește și Aventura Americană – partea II: Washington