A 2-a zi de marți din luna septembrie a devenit deja un fel de Apple day, însă lansarea de produse de aseară a fost una puțin atipică, în primul rând datorită lipsei noului iPhone, dar și din prisma formatului în care a avut loc. Dacă despre noul iPhone se zvonea deja de câteva săptămâni că va întarzia un pic, evenimentul de aseară a avut loc integral online pre-înregistrat la sediul din Cuperitno într-un mod foarte imersiv și creat probabil în colaborare cu cei mai buni mentaliști astfel încât să-ți intre în subconștient și să te facă să îți dorești minim un produs dinte cele anunțate -tipic Apple. Totuși mi s-a părut hilar momentul în care Tim Cook a spus că își iubește iPad-ul pentru că este un produs atât de bun. Dar să trecem la produse:

Apple Watch

Generația a 6-a de ceasuri inteligente (probabil cele mai inteligente de pe piață) vine cu un nou senzor de măsurare a saturației de oxigen din sânge, funcție de poate fi foarte utilă atât pentru monitorizarea sănătății cât și pentru diverse activități fizice.

Device-ul vine cu un procesor A13 bionic, similar cu cel de pe iPhone 11, dar ajustat pentru ceas. Display-ul este și el de 2.5 ori mai luminos atunci când te afli în lumina directă a soarelui. De asemenea, vine și cu un altimetru nou, ce măsoară în timp real la ce altitudine te afli. Evident, seria 6 aduce și o serie de noi fețe pe care abia aștept să le testez în WatchOS 7. Cea care mi-a atras atenția este bineînțeles cea dedicată fotografiei, ce îți indică în timp real informații despre poziția soarelui.

Apple Watch 6 vine și cu o serie nouă de brățări, iar una dintre ele este denumită Solo Loop și este de fapt o curea fără cataramă sau alt sistem de prindere, ea find elastică astfel încât să o poți da jos foarte ușor în orice moment.

Prețul de pornire este de 399$ iar aceasă lansare aduce și o nouă reducere de preț pentru Apple Watch 3, acesta fiind acum disponibil la prețul de 199$. Mai multe detalii aici.

O dată cu generația a 6-a, Apple lansează si Apple Watch SE, varianta low-cost ce înglobează cele mai utile caracteristici ale Watch 6 și fiind disponibil de la un preț de pornire de 279$ pentru varianta cu GPS. Astfel, Apple atacă și piața de brățări fitness dominată până acum de Fitbit și Huawei. În plus, noul sistem de operare permite adăugarea în telefonul părinților a ceasului purtat de copii astfel încât aceștia să poată avea acces la date legate de sănătate celor mici în timp real. Detalii complete aici.

WatchOS 7 urmează să fie disponibil oficial în cursul zilei de astăzi și acesta va aduce pentru vechii utilizatori de Apple Watch două funcții noi: Sleep – pentru monitorizarea somnlui și o altă funcție ce detectează și cronometrează spălatul pe mâini.

iPad

Toamna aceasta aduce și o nouă generație de ipad-uri, cea de-a 8-a, cu un procesor și mai puternic – A12 bionic cu 6 nuclee CPU și 4 nuclee GPU fiind capabil acum de editare video 4K. Vine cu un ecran de 10.2” Retina și cu o baterie ce ar trebui să țină aproximativ 10 ore. Noul iPad este compatibil atât cu tastatura Apple cât și cu cea Logitech dar și cu Apple Pencil. Noul iPadOS 14 vine și cu noi funcții pentru creionul inteligent de la Apple, recunoscând mai ușor și mai rapid scrisul de mână. Prețul de pornire este de 329$ (299$ pentru clienții din sistemul de învățământ), pentru o capacitate de 32GB și 429$ pentru 128GB. Acum, sincer să fiu, mi se pare puțin can redusă capacitatea oferită de Apple pentru iPad în 2020. Mai multe detalii pe site-ul oficial Apple.

iPad Air primește și el un upgrade atât de d.p.d.v. tehnologic cât și al design-ului. Din câte observ împrumută marginile dreptunghiulare ce ar trebui să se regăsească și pe viitorul iPhone, design readus la viață de pe legendarul iPhone 4.

Una dintre schimbările majore este senzorul de amprentă ce vine acum integrat în butonul de Power de pe marginea de sus a tabletei, ceea ce mă duce cu gândul la o posibilă reintegrare a acestui senzor și în noul iPhone.

Ecranul de 10.9” Retina Liquid vine cu o rezoluție de 2360×1640 pixeli (aprox. 3.8M px), iar procesorul de pe acest device este noul A14 bionic de numai 5 nanometri, primul de aceste dimensiuni din industrie. Cele 6 nuclee CPU îl vor face cu 40% mai rapid decât predecesorul său, conform Apple. O altă schimbare notabilă este și portul de încărcare ce acum este USBC, ceea ce din nou întărește zvonurile că și noul iPhone va face această schimbare.

Și iPad Air va fi compatibil atât cu tastatura comercializată de Apple cât și cu cea produsă de Logitech. Partea mai puțin atractivă este prețul: 599$ pentru varianta de 64GB din nou, puțin pentru anul 2020, iar varianta de 256GB ajungând la 749$. Specificații complete aici.

Dincolo de device-urile lansate, Apple a făcut publice și 2 servicii ce vor fi disponibile din această toamnă: Fitness+ și Apple One. Despre acesta din urmă nu are rost să intru în prea multe detalii, practic este un abonament ce înglobează mai multe servicii Apple precum Music, Fitness, TV+, Arcade, News ce se pot achiziționa la un tarif unic lunar, atât individual cât și în pachete de familie. Bineînțeles, depinde și disponibilatea serviciilor în anumite țări. Detalii complete puteți găsi aici.

Fitness+ în schimb, mi se pare încă o lecție de business marca Apple, acesta fiind un serviciu pe bază de subscipție lunară prin care ai acces la o multitudine de programe de antrenament create și customizate pentru Apple Watch dar care oferă si o experiență video imersivă, aducând trainerul preferat în propria locuință. De ce spun că e o lecție de business? Pentru că Apple lansează acum cu surle și trâmbițe acest serviciu, când tot mai multă lume renunță la mersul la sală din cauza temerilor legate de pandemie și oferă astfel un serviciu lunar mai ieftin decât un abonament la sală. Parcă nici nu mai contează că Fitbit oferă de ani buni un serviciu similar, dar nu atât de integrat cum este cel oferit de compania lui Tim Cook. Toate detaliile aici.

Nu s-a pomenit nici măcar un cuvânt despre noul iPhone, dar sperăm totuși să îl vedem anul acesta, cel mai probabil luna viitoare. Doar legat de iOS 14 Tim a readus în discuție cele 3 noi îmbunătățiri: Home Screen Widgets, AppLibrary și AppClips. iOS 14 urmând să fie și el disponibil în cursul zilei de astăzi.