Sunt sigur că ați auzit deja de foarte multe ori de expresia “primul unicorn românesc” ca și referire la compania UiPath – primul strat-up românesc care a fost evaluat la peste 1 miliard de dolari. Între timp compania a ajuns la peste 29 miliarde de dolari. Ieri însă, a fost o zi istorică pentru compania înființată de Daniel Dineș datorită listării la New York Stock Exchange (NYSE). După prima ședință de tranzacționare, prețul unei acțiuni a sărit de la 56$, prețul cerut în cadrul IPO-ului, la peste 71$ în afterhours. Astfel, capitalizarea UiPath a ajuns la peste 37 miliarde de dolari și, dacă nu mă înșel, este prima companie cu capital românesc care ajunge la NYSE ca și stock .

Ok, mai există 6 companii românești (Banca Transilvania (TLV), BRDElectrica (EL), Romgaz (SNG), OMV Petrom (SNP) şi Transgaz (TGN), care sunt prezente pe NYSE, însă datorită unui fond de ETF-uri ce conține, printre altele, și pachete de acțiuni la aceste companii.

Povestea UiPath a început undeva prin 2005 într-un apartament București din zona Delea Veche, sub denumirea de DeskOver, fiind redenumită ulterior UiPath în 2015 și înregistrată în statul Delaware. Principalele birouri sunt acum în New York, iar de la 10 angajați, compania a ajuns la peste 2.800 în ianuarie. Compania produce software RPA (Robotic Process Automation) pentru automatizarea unor procese repetitive din activitatea de zi cu zi a angajaților companiilor multi-naționale și nu numai.

Daniel Dineş a declarat la CNBC:”Conştientizarea transformărilor digitale şi poziţia automatizărilor ca tehnologie de bază a crescut de zece ori, în timpul pandemiei. Am atins o poziţie de lider al pieţei şi este un moment important, când mulţi dintre clienţii noştri iau decizii pe trei-cinci ani, iar noi suntem pregătiţi să atingem o cotă de piaţă şi mai mare”.

Știu că a fost un drum lung până în acest punct, așa că profit de ocazie pentru a-mi felicita toți prietenii și foștii colegi care au pus umărul și au muncit pentru a face posibilă o astfel de performanță. Bravo!