Probabil sunt ultimul om de pe planeta care aude de aceasta inovatie, dar daca este asa, imi asum. Stateam zilele trecute de vorba cu bunul meu prieten Vali de la care aflu de noua senzatie in materie de experiente audio.

Cum nu stiai? Ei bine nu stiam, acum stiu si poate totusi chiar nu sunt ultimul om, insa as fi curios cati dintre voi ati auzit de muzica 8D.

Ce este muzica 8D? Muzica 8D este mai de graba un efect aplicat post inregistrarii unei melodii, cu scopul de a crea impresia ca sunetul se plimba in jurul capului tau. Practic, vei simti ca esti la un concert live iar solistul se plimba in jurul tau 360 de grade. Sunetele vin si pleaca din 8 directii iar creierul tau va fi “pacalit” intocmai ca in urma unei experiente VR. Practic, sunetul este facut sa circule precum un impuls electric, dus-intors.

Pentru unii, aceasa senzatie poate fi ciudata si poate crea senzatia de vertij, insa pentru cei mai multi efectul este unul senzational.

Pentru a intelege perfect aceasta senzatie, ascultatorul trebuie sa poarte casti de buna calitate si nu difuzoare. Ascultata in boxe, muzica 8D nu suna decat cu un efect de ecou.

Cercetand mai amanuntit, am aflat ca de fapt termenul 8D este putin supraevaluat, pentru ca tehnologia de captare folosita este tot una 3D insa i se mai adauga cateva efecte cum este cel rotativ.

La o simpla cautare pe YouTube am descoperit o intreaga colectie de melodii transpuse cu aceasta tehnologie, atat romanesti cat si straine. Exista chiar si canale dedicate cu peste 10 milioane de abonati.

Cea mai ascultata melodie internationala este Believer de la Imagine Dragons, insa si piese romanesti incep usor-usor sa castige teren in acest trend. Va incurajez sa le dati un play, insa pentru o experienta completa, neaparat la casti.

Enjoy!

Iar daca ti-a placut acest articol, astept sa imi spui intr-un comentariu daca ai auzit sau nu pana acum de muzica 8D.