Weekendul trecut mă plimbam pe străzile Centrului Vechi profitând de vremea frumoasă de afară. Ce-i drept nu mai ajunsesem în zonă de luni bune însă nu mică mi-a fost mirarea atunci cand ajuns în fața imobilului în care mă așteptam să gasesc una din locațiile emblematice și să constat că…a dispărut! Bordello, unul dintre cele mai frecventate pub-uri de pe strada Șelari a fost înlocuit de Greek House Taverna.

În urma cu aproximativ 8 ani porneam un proiect prin care îmi doream să creez un ghid dedicat Centrului Vechi, cu locațiile și evenimentele din zonă dar și cu recomandări, o alternativă a binecunoscutei reviste Șapte Seri dar dedicată exlcusiv acestei zone. La momentul respectiv, locațiile se deschideau una câte una și în scurt timp zona a devenit km 0 al distracției din capitală, iar în viziunea mea exista un potențial imens dar necesita și o atenție aparte datorită încărcăturii istorice a locului. Așadar, prin 2011 existau 3 piloni care au dat startul și au setat standardele petrecerilor: Old City, Vintage și Bordello. Tot în primul pluton au fost și Freddo, Trinity, Bound sau El Dictador, însă cumva cele 3 au dominat viața de noapte ani buni. În 2015 Old City avea să se își închidă porțile, în locul lui instalându-se Jacks Pub. Acum se pare că și Bordello a ales să se reinventeze, însă câteva străzi mai încolo (pe malul Dâmboviței – Get Naked, by Bordello)

Și cumva The Vintage a rămas poate cel mai vechi și mai cunoscut pub încă deschis din Centrul Vechi, pub ce a reușit mereu să se reinventeze în același loc. Ok, a fost ajutat foarte mult și de poziție, iar acum nu ai cum să nu remarci clădirea complet renovată care cel mai probabil va găzdui un nou hotel în zonă.

Freddo, Trinity, Bound, El Dictador sunt și ele în continuare în picioare dar atmosfera s-a schimbat. Tot Centrul Vechi s-a schimbat și o spun și uitându-mă la multe dintre afacerile care vin și pleac= după numai câteva luni, dar și datorită oamenilor care aleg să iși petreacă aici câteva ore din viața lor. Singura zonă pietonală cât de cât delimitată din București este din ce în ce mai frecventată de turiști străini și la câtă engleză auzi, de multe ori uiți că ești în România, mai ales dacă te nimerești într-o zi de weekend.

Proiectul PeLipscani.Ro a pornit ca ceva destul de ambițios însă cumva am simțit la un moment dat că nu mă mai identific cu Centrul Vechi, cel puțin pentru moment. Și asta în primul rând pentru că locul este într-o pemanentă schimbare. Și nu una din care să înțelegi ceva ci una în ritm amețitor și care mai are nevoie de câțiva ani pentru a-și defini stilul. Cea mai importantă etapă este însă în derulare și aici mă refer la reabilitatea clădirilor care pare să se întâmple, cu pași timizi, dar se întâmplă. Chiar azi. Dacă va deveni un spațiu dedicat doar cafeneleor sau cluburile vor deveni din nou populare sau dacă va fi o zonă de magazine de tip flag-ship, rămâne de văzut. Și știu că spun asta la doar câteva luni după ce brand-urile H&M si Adidas au tras obloanele făcând loc altor afaceri în zonă. Dar totul cred că va depinde de cum și mai ales când se vor finaliza șantierele dar și de cum vor reuși să atragă alți investitori importanți în această zonă, după cum spuneam plină de istorie și cu un farmec aparte.

PS: Despre istoria străzilor din Centrul Istoric al Bucureștiului am strâns cateva materiale aici.