De când a apărut Noah în viața noastră, escapadele noastre au fost pus pe hold, din lesne motive, însă ne dorim ușor, ușor să revenim la călătorit, acum în formulă completă. Și pentru că vrem să îl obișnuim pe Nono dar și pe noi cu ritmul călătoriilor în trei, am zis că este momentul să aibă parte de primul lui zbor. Am ales o destinație internă, o locație pe care ne doream de mult să o vizităm – Oradea.
Călătoria noastră cu avionul a început cu un zbor scurt de doar 50 de minute, pe parcursul căruia Noah a dormit buștean, cel mai probabil datorită zgomotului de fundal pe care el l-a perceput ca white noise-ul cu ajutorul căruia doarme acasă. Am ales să zburăm cu Animawings, companie cu care nu mai zburasem dar care ne-a surprins plăcut.

Ziua 1: Descoperind centrul vibrant
Odată ajunși, ne-am cazat într-o locație centrală, perfectă pentru a explora orașul la pas. Prima oprire a fost la Meron, o cafenea super chic, ideală pentru un mic dejun consistent și o cafea delicioasă și pe care am descoperit-o prima oară la Cluj.


După aceea, am luat la pas străzile din centru. Am admirat arhitectura unică, tramvaiele și chiar semnele de circulație pentru pietoni, care mi s-au părut foarte haioase. Am trecut prin Piața Ferdinand, pe lângă Grand Hotel Astoria și Teatrul de Stat, și am rămas impresionat de clădirile Art Nouveau, în special de Palatul Moskovits, cu superba sa fațadă albastră.



Prânzul l-am servit la Rosecas, unde am mâncat niște paste delicioase timp în care Noah și-a făcut somnul de prânz. După masă, am savurat o înghețată de la Gelato Lab în Parcul 1 Decembrie, apoi ne-am relaxat în Parcul Libertății, o oază de liniște amenajată pe malul Crișului.
Ziua 2: Artă, istorie și… fortărețe!
Am început ziua la fel de bine, cu mic dejun tot la Meron, fiind singura cafenea deschisă așa devreme.


Apoi, am explorat Piața Unirii, inima orașului, cu clădirile sale uimitoare și Biserica cu Lună, o construcție impresionantă cu un mecanism special care indică fazele lunii.

După somnul de prânz al lui Noah, am vizitat Cetatea Oradea, un loc plin de istorie.
Cetatea este indiscutabil emblema orașului bihorean, construcția sa începând încă din secolul al XI-lea pe o insula situată intre brațele raurilor Crișului Repede și Peta lucru ce a contribuit decisiv de-a lungul timpului la apărarea fortăreței. Legenda spune ca turcii nu au putut sa o cucerească deoarece șanțul din jurul cetății, lat de 50 de metrii și adânc de 4 metri, a fost umplut pe timp de iarna cu apa termala din raul Peta, și astfel nu a înghețat.
Cetatea are forma pentagonala și câte un turn în fiecare colț.

După restaurarea terminată în 2015, locul a devenit un punct important ale evenimentelor culturale, de la festivalul medieval pana la serile de film.
Am descoperit că în prezent găzduiește evenimente culturale și ateliere, inclusiv de prelucrare a lemnului (la momentul vizitei noastre tema era bicicleta) dar și un atelier de lumânări și unul de pielărie – Transylvanian Monk.

Tot aici se afla și 2 restaurante foarte apreciate: Meridian Zero dar și cea de-a doua locație Piața 9.
Ca tot am pomenit de Piață 9, din Cetate am plecat spre prima locație deschisă, situată pe Bulevardul Decebal, o locație pe care ne doream de mult sa o vizitam și care ne-a impresionat încă de când i-am trecut pragul. Aici am găsit o varietate mare de produse proaspete, de la burgeri, rotiserie, produse de patiserie, cu binecunoscutele lor Babka, dar și produse de panificație și chiar beri craft.

Ne-am delectat și noi cu burgeri, Delia cu cel vegan iar eu cu cel al casei, foarte delicioși de altfel amândoi, dar și cu 2 beri craft. Bineînțeles, ne-am îndulcit apoi cu ruloul cu scorțișoară dar și o inevitabilă Babka.

Pentru Noah deja se apropia ora de somn, așa ca imediat ce s-a băgat la nani, eu am plecat sa mai admir încă o data clădirile scăldate în superba lumina a apusului.




Ziua 3: Oradea de sus și la revedere!
A 3-a și ultima noastră zi în Oradea a început cu deja tradiționalul mic dejun de la Meron dar și cu o vizita solo în turnul Primăriei pentru o priveliște panoramică de 360 de grade asupra orașului. Priveliștea a meritat fiecare pas. Am urcat doar eu pentru că Noah era puțin mârâit și oricum nu ar fi fost foarte indicat având în vedere că ieșirea în balcon se face printr-un geam termopan destul de greu de manevrat cu un copil în brațe.


După ce am coborât din Turn, ne-am răcorit cu o limonada la The Dock, cât timp Noah și-a făcut primul somn.
Am plecat apoi spre cazare pentru a ne lua bagajele și pentru a ne îndrepta spre ultimul punct de interes înainte de aeroport, restaurantul Rivo. Amplasat pe malul Crișului, locația este una superba, cu multe colțuri instagramabile și cu un vin foarte bun.


După ce am servit prânzul, am plecat spre aeroport unde cu stupoare am aflat ca zborul nostru avea o întârziere de aproximativ 50 minute.
Cum Noah deja devenise puțin agitat, salvarea noastră a venit de la sala de joaca amenajată în interiorul aeroportului, unde Noah s-a simțit foarte bine, alături de jucării și departe de agitație. Intre timp a sosit și avionul nostru și am plecat înapoi spre casa.

A fost o primă călătorie perfectă, plină de amintiri frumoase și momente speciale! Mai jos este și vlogul filmat de mine în cele 3 zile.




