Toamna, mai nou, se numără gadget-urile așa că astăzi am făcut cunoștință cu cea de-a doua generație a celei mai mici camere video 4K cu stabilizare mecanică pe 3 axe – Osmo Pocket.
Prima generație a fost lansată în urmă cu exact 2 ani și pot spune, după mai bine de 1 an jumate de utilizare, că este un device indispensabil în geanta unui creator de conținut la început de drum sau chiar cu ceva experiență, în primul rând datorită dimensiunilor reduse. Este extem de la îndemână să bagi în buzunar un dispozitiv cât un pix, dar puțin mai gros, care este capabil să filmeze 4K și să o facă chiar și cu stabilizare.
Osmo Pocket 2 vine în primul rând cu un senzor mai mare de 1/1.7” CMOS față de 1/2.3” CMOS ceea ce înseamnă că pozele vor fi acum de 60MP față de 12MP.
Noua lentilă are o apertură f/1.8 cu un unghi mai larg de 90°, funcția Active Track vine în versiunea 3.0 (împrumutată de la drona Mavic Air 2) iar sistemul de captare a sunetului a fost și el îmbunătățit fiind acum capabil să înregistreze sunetul prin 4 microfoane, în loc de 2.
Și cam atât la capitolul îmbunătățiri. Ca dimensiuni și greutate, Osmo Pocket 2 este similar cu prima variantă iar DJI a ales să pună mai mult accent pe diversificarea pachetului de accesorii.
Una dintre schimbările pe care eu, unul, o așteptam era includerea unui acumulator detașabil. Bateria ce se regăsește în dispozitiv este una destul de bună, cu autonomie de 140 de minute și cu un timp de încărcare de 73 de minute. Problema este că după un an de utilizare, autonomia a scăzut iar pentru o zi întreagă de filmare atunci când ești în concediu sau faci travel vlogging, vei avea nevoie de o baterie externă. Sau de husa specială ce poate să și încarce dispozitivul atunci când nu îl folosești.
DJI s-a gândit anul acesta să lanseze dispozitivul în 2 variante: device-ul simplu și pachetul Creator Combo ce conține o și serie de accesorii foarte utile:
- un mini trepied + accesoriu de montare al acestuia;
- adaptor de control cu joystick + 2 adaptoare de conectare la telefon (Lightning și USB-C);
- microfon wireless cu protecție anti-vânt;
- lentilă wide;
- adaptor bluetooth, Wi-Fi și difuzor extern (Do-It-All Handle);
- incărcător cu splitter USB-A – USB-C;
- husa + șnur.
În afara pachetului, mai există o serie de accesorii ce pot fi achiziționate separat:
- filtre ND;
- husă cu funcție de încărcare;
- carcasă sub-acvatică;
- suport de prindere la telefon;
- extensie de mâner;
- adaptor de control cu rotiță.
De ce ai avea nevoie de un astfel de dispozitiv atunci când ai deja un telefon mobil performat cu stabilizare?
Păi din experiență îți spun că stabilizarea mecanică este superioară celei electronice iar acest dispozitiv te ajută în mult mai multe situații, cum ar fi motionlapse, urmărirea subiectului și unde mai pui și că nu îți consumă din bateria telefonului. Osmo Pocket poate fi conectat cu telefonul și în felul ăsta vei vedea pe un ecran mai mare ceea ce captezi. Eu am optat pentru el în defavoarea GoPro-ului, pentru că acesta din urmă este mult mai bun pentru sporturi extreme. Osmo Pocket-ul în schimb este dedicat video-urilor creative, de oraș să zicem, ce se îmbină foate fain mai ales în vlogurile de călătorie. De la GoPro am păstrat în geanta mea doar varianta Fusion (360°).
Prețul pentru dispozitivul individual este de 349$ iar pentru pachetul Creator Combo 499$. La noi cel mai probabil va ajunge unde la la 1.600 lei, repsectiv 2.000 lei.
Așadar, concluzia mea e că acest upgrade este binevenit, dar totuși nejustificabil pentru un upgrade dacă deja ai prima generație.